Prave se brzo, veoma su sočne i ukusne, a miris pečenih jabuka vratiće vas u detinjstvo i dane provedene u bakinoj kuhinji
Predstavljamo vam neobičan dezert koji se pravi vrlo brzo i jednostavno i ne može da ne uspe, a savršen je slatki zalogaj posle ručka ili popodnevne kafe.
Sav trik je u tome da izdubite jabuke, obložite ih lisnatim testom, napunite ih prodinstanim filom od "mesa" jabuka i potom prekrijete šlagom i neodoljivim domaćim sirupom.
Čitav vaš dom mirisaće na pečene jabuke, a dobićete poslasticu čiji se ukus pamti.
Sastojci:
- 200 g lisnatog testa
- 4 jabuke
- 20 g putera
- 10 g cimeta
- 30 g šećera + 200 g šećera
- 100 ml vode
- 20 ml limunovog soka
- 7 g soli
- 200 ml slatke pavlake + 300 ml slatke pavlake
- 80 g šećera u prahu
Priprema
- Razvucite oklagijom lisnato testo, pa spuštajte poklopac neke šerpe ili tiganja i secite krugove od testa.
- Izdubite dobro opranu jabuku – očistite joj semenke i unutrašnjost (ostavite "meso" jabuke sa strane, trebaće vam za kasnije), ali tako da voćka zadrži oblik, pa stavite na sredinu kruga od testa.
- Zasecite nožem testo oko jabuke u trake, pa jednu po jednu podižite preko jabuke i "ušuškajte" ih tako da potpuno pokriju plod.
- Ponavljajte dok ne utrošite materijal, a jabuke u testu ređajte po plehu koji ste prethodno obložili pek-papirom.
- Stavite puter u tiganj da se topi, pa ubacite unutrašnjost jabuka i dinstajte uz mešanje. Dodajte cimet i 30 g šećera, pa dinstajte uz mešanje oko sedam minuta.
- Kašikom ovako pripremljen nadev spuštajte u jabuke obložene testom, pa pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- U jednoj šerpici pomešajte 200 g šećera i 100 ml vode, pa kuvajte uz mešanje dok se šećer topi, sve dok ne proključa, pa smanjite temperaturu i na tihu vatru i krčkajte još 10 minuta. Zatim, dok je šerpa još na ringli, dodajte limunov sok i so, promešajte i kuvajte još malo. Potom sipajte slatku pavlaku, uz neprestano mešanje, krkčajte još malo i sklonite da se hladi. Ovako pripremljen sirup sipajte u staklenu teglicu.
- U činiji pomešajte 80 g šećera u prahu i 300 ml slatke pavlake, pa mutite mikserom dok ne dobijete čvrst šlag. U špric ili kesu stavite ovaj šlag, pa nanesite na pečeni dezert i sve prelijte sirupom.
Pogledajte pripremu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije