gotovo očas posla

Ovakav domaći slatkiš nikad niste probali: UŠUŠKANE PUNJENE JABUKE božanstvenog mirisa i još lepšeg ukusa (RECEPT)

Prave se brzo, veoma su sočne i ukusne, a miris pečenih jabuka vratiće vas u detinjstvo i dane provedene u bakinoj kuhinji

Jabuke u lisnatom pecivu za neobičan, ali božanstven dezertfoto: Appetizing.tv-Baking Recipes, Youtube Printscreen

Predstavljamo vam neobičan dezert koji se pravi vrlo brzo i jednostavno i ne može da ne uspe, a savršen je slatki zalogaj posle ručka ili popodnevne kafe.

 

Sav trik je u tome da izdubite jabuke, obložite ih lisnatim testom, napunite ih prodinstanim filom od "mesa" jabuka i potom prekrijete šlagom i neodoljivim domaćim sirupom.

 

Čitav vaš dom mirisaće na pečene jabuke, a dobićete poslasticu čiji se ukus pamti.

Sastojci:

 

  • 200 g lisnatog testa
  • 4 jabuke
  • 20 g putera
  • 10 g cimeta
  • 30 g šećera + 200 g šećera
  • 100 ml vode
  • 20 ml limunovog soka
  • 7 g soli
  • 200 ml slatke pavlake + 300 ml slatke pavlake
  • 80 g šećera u prahu

 

Punjene jabuke u lisnatom testu i sa šlagom i sirupomfoto: Appetizing.tv-Baking Recipes, Youtube Printscreen

Priprema

 

  • Razvucite oklagijom lisnato testo, pa spuštajte poklopac neke šerpe ili tiganja i secite krugove od testa.
  • Izdubite dobro opranu jabuku – očistite joj semenke i unutrašnjost (ostavite "meso" jabuke sa strane, trebaće vam za kasnije), ali tako da voćka zadrži oblik, pa stavite na sredinu kruga od testa.
  • Zasecite nožem testo oko jabuke u trake, pa jednu po jednu podižite preko jabuke i "ušuškajte" ih tako da potpuno pokriju plod.
  • Ponavljajte dok ne utrošite materijal, a jabuke u testu ređajte po plehu koji ste prethodno obložili pek-papirom.
  • Stavite puter u tiganj da se topi, pa ubacite unutrašnjost jabuka i dinstajte uz mešanje. Dodajte cimet i 30 g šećera, pa dinstajte uz mešanje oko sedam minuta.
  • Kašikom ovako pripremljen nadev spuštajte u jabuke obložene testom, pa pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  • U jednoj šerpici pomešajte 200 g šećera i 100 ml vode, pa kuvajte uz mešanje dok se šećer topi, sve dok ne proključa, pa smanjite temperaturu i na tihu vatru i krčkajte još 10 minuta. Zatim, dok je šerpa još na ringli, dodajte limunov sok i so, promešajte i kuvajte još malo. Potom sipajte slatku pavlaku, uz neprestano mešanje, krkčajte još malo i sklonite da se hladi. Ovako pripremljen sirup sipajte u staklenu teglicu.
  • U činiji pomešajte 80 g šećera u prahu i 300 ml slatke pavlake, pa mutite mikserom dok ne dobijete čvrst šlag. U špric ili kesu stavite ovaj šlag, pa nanesite na pečeni dezert i sve prelijte sirupom.

 

Pogledajte pripremu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije