Predstavljamo vam vegansku varijantu bajadere koja je jednako božanstvenog ukusa i mirisa, ali daleko zdravija od standarnog recepta
Bajadera spada u najpopularnije poslastice na našim prostorima, a mnogi ne znaju otkud potiče njeno neobično ime. Naime, u pitanju je francuska reč bayadère, odnosno portugalska bailadeira, koja znači "plesačica u hramu".
Ovaj božanstveni dezert koji se služi od Vardara do Triglava sastoji se od slojeva nugata sa bademima, lešnika i oraha, a obično se domaća bajadera pravi ukuvavanjem šećera i vode, pa se u ključalu masu dodaju mleven keks, orasi i puter.
Međutim, zahvaljujući velikoj ljubavi Balkanaca prema ovom slatkišu, postoje mnoge varijante bajadere, pa je tako nastala i zdravija alternativa.
Hrvatska blogerka Mihaela Brijak osmislila je svojevremeno vegansku varijantu koja će vam se sigurno dopasti, a ona se priprema veoma jednostavno.
Jedan od najvažnijih delova je potapanje badema ili lešnika u vodu noć pre pripreme.
Sastojci:
Za koru
- 1 i po šolja lešnika ili badema
- 1 kašika kakao praha
- 1 šolja suvih urmi
Za krem
- 2 šolje indijskog oraha ili pinjola
- 5 kašika kokosovog ulja
- 1 kašika ekstrakta vanile
- 1/2 šolje vode
- 4 kašike agavinog sirupa
Za čokoladnu glazuru
- 1/2 šolje kakaovog maslaca
- 3 kašike agavinog sirupa ili kokosovog šećera
- 2 kašike kakao praha
Priprema
- Sameljite krupno bademe ili lešnike koje ste prethodno ostavili da odstoje preko noći u vodi, pa im dodajte urme i kakao i miksajte dok se ne sjedini.
- Potom smesu stavite na dno kalupa obloženog pek-papirom i dobro utisnute oblikujući koru.
- Pomešajte sve sastojke za krem za miksajte dok ne postane gust i gladak.
- Time prelijte koru i sve zajedno odložite u frižider.
- Zatim otopite kakao maslac na pari, pomešajte to sa ostalim sastojcima i mešajte, pa time prelijte krem i vratite u frižider.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako se prave popeci?