Ukoliko volite kremaste poslastice ovaj recept je idealan za vas
Zamislite najsavršeniji spoj čokolade i pomalo kiselkastih malina. Upravo taj ukus je nešto što Baron tortu izdvaja u moru drugih, ukusnih, kremastih i savršenih.
Za njenu pripremu je potrebno malo više truda i umeća, ali rezultat je takav da vam neće biti žao što ste uložili vreme i novac. Svaki novi zalogaj predstavlja rapsodiju najlepših ukusa, a na vama je da se prepustite uživanju.
Ako želite da svoje poslastičarasko umeće pretvorite u magiju koja nestaje sa tanjira dok kažeš "keks" pogledajte kako da napravite ovaj slatkiš i uživajte.
Sastojci koru (peku se 4 kore):
- 4 belanceta
- 100 g šećera
- 80 g mlevenih oraha
- 20 g (2 kašike) kakao praha
- Sastojci za čokoladni krem:
- 16 žumanaca
- 250 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 50 g kakao praha
- 40 g pudinga sa ukusom čokolade
- 5 dl mleka
- 250 g čokolade
- 250 g putera sobne temperature
Sastojci za fil sa malinama:
- 500 g smrznutih malina
- 200 g šećera
- 3 dl vode
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanilina
Glazura:
- 200 g čokolade
- 5 kašika ulja
Kore:
Pensato umutiti belanca, pa im dodati šećer i mutiti dok smesa ne postane čvrsta i glatka. U posudi izmešati mlevene orahe i prosejan kakao, pa sipati u belanca i sjediniti mešanjem.
U pleh (20*30 cm) sipati smesu i peći koru oko 20 minuta na 180 stepeni.
Čokoladni fil:
Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati vanilin šećer, kakao i puding.
Sipati malo mleka i sjediniti sve sastojke.Ostatak mleka sipati u šerpicu i sačekati da provri. U mleko sipati smesu od žumanca i kuvati na nižoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.
Staviti izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne istopi.
Krem ohladiti na sobnoj temperaturi. Dodati maslac sobne temperature i mešati dok se svi sastojci ne sjedine (po potrebi umutiti mikserom).
Krem staviti u frižider da se dobro ohladi, pa kratko umutiti mikserom.
Fil sa malinama:
Maline, šećer i 1 dl vode staviti da provri. Puding razmutiti sa 2 dl vode, sipati u maline i kuvati na srednoj temperaturi uz mešanje oko 5 minuta.
Pokriti šerpicu i sačekati da se fil prohladi.
Redosled ređanja: kora, 1/3 fil sa malinama, 1/3 čokoladnog krema… Završiti korom.
Nakon nekoliko sati što odstoji u frižideru staviti odozgo glazuru od čokolade i dekorisati po želji.
Bonus video:
Savršen recept za gulaš