Ako još niste smislili šta ćete gostima poslužiti nakon roštiljanja ovaj recept je spas u zadnji čas
Pred nama je 1. maj i već uveliko se kuju planovi za okupljanje, odlazak u prirodu, a neki će ostati i kod kuće gde će dočekati goste. To podrazumeva određenu pripremu i dok se muškarci najčešće prihvate mesa i roštilja ženama ne preostaje ništa drugo do da pripreme ukusne slatke đakonije u kojima se uživa nakon porodičnog ručka.
Ako ste u škripcu s vremenom i ne znate kada i da li ćete stići nešto da spremite donosimo vam dezert koji je superukusan, a toliko brzo se sprema da ga možete napraviti i na sam dan pranika.
Pa da krenemo, evo šta je potrebno za pripremu najbrže torte za predstojeći praznik, 1. maj.
Sastojci:
- 12 jaja
- 300 g mlevenih oraha
- 300 g mlevenog keksa
- 20 kašika šećera
- još 15 kašika šećera
- litar mleka
- 4 kašike brašna
- 500 g malina
- 150 g grama šećera u prahu
- 250 g margarina
- 200 g izlomljenog keksa
- 100 g rendane čokolade
- 3 kesice šlaga
Priprema:
Uzeti jaja pa odvojiti belanca od žumanaca i umutiti ih, pa dodati seckane orahe i mleveni keks. Sve dobro umutiti mikserom a onda smesu podeliti na dva dela. Od tih smesa ispecite dve kore. U zavisnosti od šporeta biće vam potrebno oko 20 minuta ako vam je šporet podešen na 180 stepeni.
Kada ste ispekli kore, izvadite ih iz pleha i ostavite da se ohlade.
U mleko sipajte 20 kašika šećera i mešanjem razmutite šećer. Tu mešavinu, stavite da se kuva, povremeno je mešajući da ne zagori. Dok se mleko kuva, umutite 12 žumanaca sa 15 supenih kašika šećera i 4 supene kašike brašna. Brašno dodajte tek kada se šećer dobro umuti.
U mleko dodajte žumanca i kuvajte, ali mešajte da ne zagori. Fil je gotov kada dobije lepu kremastu strukturu. Ostavite ga da se ohladi, a potom u njega stavite margarin i šećer u prahu i mutite dok ne dobijete kremastu smesu.
Zatim, tome dodajte i lomljeni keks i rendanu ili sitno seckanu čokoladu. Sve dobro sjedinite mešanjem. Na podlogu za tortu stavite jednu koru, a zatim na nju nanesite fil. Preko fila stavite polovinu malina, pa drugu koru i drugu polovinu malina.Tortu ukrasite umućenim šlagom i dekorišite po želji.
Torta treba da odstoji malo u frižideru pre nego što je poslužite.
Bonus video:
Lignje na morski način