Ako želite da za praznike obradujete ukućane simfonijom najlepših ukusa ovo je torta za vas
Blizi se Uskrs, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika. Domaćice već polako razmišljaju kako će izgledati njihova praznična trpeza, a obavezan deo osim slanih pikanterija su i slatkiši.
Kraljica među njima definitivno je Vasina torta, ukusna poslastica koja je nastala pre mnogo godina i koja je do danas zadržala svoje visoko mesto na tronu najlepših domaćih slatkih pikanterija.
Ako ste vešte u kuhinji i želite da ukućanima učinite zadovoljstvo da uživaju u simfoniji najlepših ukusa prionite na posao, pred vama je recept koji će postati jedan od vaših omiljenih.
Potrebno je za koru:
- 5 jaja
- 5 kašika šećera
- kašika prezli
- 100 g mlevenih oraha
Za fil:
- 1 dl mleka
- 200 g mlevenih oraha
- 9 kašika šećera
- 3 štangle čokolade
- pomorandža
- 5 jaja
- 150 g rastopljenog putera
Priprema:
Za koru umutite čvrst sneg od pet belanaca. Umutite pet žumanaca sa šećerom, pa dodajte prezle i orahe. Na kraju umešajte sneg od belanaca i preručite u podmazani pleh. Koru pecite u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi, a kad se ispeče, ostavite je da se ohladi.
Za fil prokuvajte mleko, te u njega ubacite mlevene orahe, četiri kašike šećera i čokoladu. Nacedite sok od pomorandže, dodajte pet žumanaca, pa krem kuvajte na pari. Kuvani krem prohladite, pa ga umutite s margarinom. Posebno umutite šam od pet belanaca sa pet kašika šećera.
Koru filujte kremom od oraha, a celu tortu premažite šamom od belanaca. Držite je do služenja u frižideru.
Bonus video:
Piletina koja budi sva čula