(RECEPT)

Poslastica kojom Rusi završavaju Uskršnji post: Ovu kremastu VOĆNU TORTU pravoslavci na Istoku obavezno prave za Uskrs

Lagana, snažnog voćnog ukusa i mirisa, a priprema se očas posla i od samo nekoliko sastojaka

Slatka PAŠKA, torta za Uskrs istočnjačkih pravoslavacafoto: Tatiana Vorona/Shutterstock

Paška, poznata i kao paša, pašča i paskha, jedan je od slatkiša bez kog među pravoslavnim vernicima na Istoku nema obeležavanja Uskrsa!


Ova neodoljiva poslastica od krem sira i kremastog fila je veoma popularna u istočnim pravoslavnim zemljama, a po teksturi je slična blanmanžu i tradicionalno se pravi za proslavu kraja Uskršnjeg posta i početka slavljenja Uskrsa.


U pitanju je lagan, lep dezert koji se ukrašava i suvim voćem i orašastim plodovima, a ima mnogo varijanti. Ono što je posebno važno jeste da se tradicionalno pravi u kalupu u obliku krnje piramide, koja simbolizuje Hristov grob.

Ako nemate kalup takvog oblika, možete ga napraviti od savijene alumunijumske folije (ojačane presavijanjima veće količine folije), kao i u u bilo kojoj užoj i dubljoj činiji, pa iseći višak prilikom oblikovanja.

Ruska paška, torta za Uskrs, može se ukrasiti sitnim bombonama, šarenim mrvicama, orašastim plodovima, suvim voćem, rednanom pomorandžom, čokoladom... po želji!foto: Sarycheva Olesia/Shutterstock

Paška je slatka, veoma izdašna i bogata, a idealno je napraviti je dan pre serviranja.


Sastojci:

  • 2 cele pomorandže
  • 150-200 g šećera (po ukusu)
  • 400 g švapskog sira
  • 50 g putera
  • 100 g kisele pavlake


Za dekoraciju:

  • šećer u prahu, suvo voće, rendana kora pomorandže, rendana čokolada, orašasti plodovi... po ukusu!


Priprema

  1. Oljuštite pomorandže, pa ihiscedite.
  2. Otopite puter i dodajte mu šećer, sok i pulpu pomorandže, pa kuvajte uz mešanje dok ne počne da se karamelizira. Nakon toga, dodajte pavlaku promešajte, pa sklonite s vatre.
  3. Ostavite da se prohladi, a za to vreme mikserom umutite švapski sir i dodajte smesu od soka od pomorandže postepeno, kašiku po kašiku.
  4. Potom sipajte u kalup i ostavite da odstoji preko noći u frižideru.
  5. Ujutro prevrnite, izvadite iz kalupa i ukrasite po želji.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.


BONUS VIDEO

Običaji koji se vezuju za Uskrs