Ako želite da izmamite nekome osmeh, spakujte nekoliko medenjaka u prozirnu foliju, vežite mašnicom i sigurno ćete uspeti!
Medenjaci su slatkiš s kojim nema greške – u njemu uživaju svi, a savršeni su zalogaji i uz kafu, i posle izdašnog ručka, i ako želite da počastite ekipu na poslu!
Laki za pripremu, dekorativni, a božanstvenog mirisa i ukusa, oni su s razlogom među omiljenim poslasticama već mnogo, mnogo godina.
Mogu se praviti i u posnoj i u mrsnoj varijanti, a ovo je najjednostavniji recept.
Sastojci:
- 400 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica cimeta
- 3 kašike šećera
- 2-3 kašike meda
- 100 ml ulja
- 100 ml vode
Priprema
- Sipajte u jednu šerpu vodu, ulje, šećer i med, pa zagejte dok se otope šećer i med (ali ne do ključanja jer ne treba da prokuva).
- Potom sklonite s vatre, pa umešajte, malo po malo, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i cimet, pa sve lepo promešajte.
- Sačekajte da se prohladi, pa vadite kašikom, oblikujte malo rukama da bi ličili na kupovne medenjake, pa ređajte po pek-papiru, kojim ste obložili pleh za pečenje (imajte u vidu da će narasti u rerni). Po potrebi dodajte još brašna za lakše oblikovanje.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni, oko 10-15 minuta, dok ne budete zadovoljni bojom.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Tajne majstora za gulaš
( Glossy, T.S.R. )