Uveličajte uskršnju trpezu izdašnom i preukusnom pogačom
Svaka domaćica se potrudi da za ovaj hrišćanski praznik spremi dobru trpezu, red predjela, jela, supa, dezerta, ali i neizostavnu uskršnju pogaču.
Donosimo vam recept po kome se tradicionalno pravi pogača za Uskrs po srpskim kućama, a vrlo je lako napraviti je.
Od sastojaka će vam biti potrebno:
- kašika šećera
- 150 ml tople vode
- pola pakovanja svežeg kvasca
- 200 ml toplog mleka
- jaje
- puter
- 750 grama brašna tipa 400
- kašika soli
- susam
Priprema pogače:
-
U većoj posudi sipati šećer, 150ml vode, kvasac, 200ml mleka.
-
Čim primetite da kvasac počinje da 'radi', postepeno dodajte brašno, jaje i so.
-
Umesiti testo i ostaviti ga u obliku lopte da narasta u posudi podmazanoj uljem oko 40 minuta na toplom.
-
Četvrtinu testa odvojte, napravite loptu i ostavite da stoji sa strane.
-
Ostatak testa razvući i posuti ga istopljenom puterom, zatim ga urolajte i prepolovite po dužini.
-
Dobijene delove prebacujte jedan preko drugog, formirajući pletenicu.
-
Od testa koje ste odvojili možete praviti oblik jajeta i stavljati između pletenice kako biste popunili prostor u tepsiji.
-
Pogaču premažite jajetom sa malo mleka i pospite susamom.
-
Pecite pogaču pletenicu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video