česta dilema

Da li sme da se jede ZELENO ŽUMANCE? Evo zašto ono ponekad menja boju i da li je bezbedno za jelo

Svima nam se dogodilo da dok jedemo uskršnje jaje primetimo da žumance nije žuto, već se oko njega formirao zeleni "prsten". Šta to znači i da li takvo jaje treba odmah baciti?

Šta ako žumanca u uskršnjim jajima nisu žuta?foto: Shutterstock/Africa Studio

Kuvana, farbana i ukrašena jaja simbol su Uskrsa, jednog od najradosnijih i najvećih hrišćanskih praznika, i obično ih na Vaskrs pojedemo više nego što ponekad ukupno za nekoliko meseci stavimo u tanjir.


Ova tvrdo kuvana jaja obično su nam i nekako ukusnija, a neretko se desi da na trenutak oklevamo jer ugledamo zeleni prsten oko žumanceta ili poneku tačku zelene boje.


Zeleni prsten od žumanceta tvrdo kuvanog jajeta nastaje zato što se vodonik u belancetu kombinuje sa sumporom u žumancetu.

Uglavnom se to dešava usled predugog kuvanja jajeta, navodi se na sajtu Univerziteta u Minesoti, a zelena boja na žumancetu može da bude uzrokovan i velikom količinom gvožđa u vodi za kuvanje.

 

Uskršnja jaja često se kuvaju predugo, pa dođe do formiranja zelenog prstena oko žumancetafoto: Nelli Kovalchuk / Shutterstock

Ipak, zeleni prsten je sasvim bezopasan i bezbedan za jelo.


Ako biste pak da ga izbegnete, probajte sledeće savete.


Kako da žumance ne pozeleni tokom kuvanja?

 

  • Stavite jaja u lonac, pa sipajte hladnu vodu, toliko da pokrije jaja i bude oko 2-2,5 cm iznad njih.
  • Pokrijte posudu i pustite da proključa, pa isključite ringlu, ali ostavite da odstoji na njoj – 15 minuta ako su jaja velika, 12 ako su srednja i 18 ako su manja.
  • Prospite vruću vodu i prelijte hladnom vodom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Nutricionista Ana Todorović o greškama koje ljudi prave tokom posta