Sigurno ste mislili da je najbolji način da sačuvate svežinu i produžite vek luku odlaganje u fioku frižidera, ali to je jedno od najlošijih mesta za skladištenje ovog povrća
Crni i beli luk nikada ne treba čuvati na niskim temperaturama jer će se tako mnogo brže pokvariti.
Objašnjenje za to je jednostavno – skrob u luku se na nižim temperaturama pretvara u šećer, zbog čega ovo povrće postaje meko ili čak kašasto.
Najbolje mesto za čuvanje crnog i belog luka je hladno, tamno i ima protok vazduha, daleko od vlage i sunčeve svetlosti.
Slobodno ih možete držati u fioci ili nekom ormariću u kuhinji, pod uslovom da ih skladištite pravilno.
Kamil Hofman, koja stoji iza bloga Cook'n & Eat'n kaže da će luk trajati "duplo duže" ako se čuva u papirnoj kesi na kojoj ste probušili rupice.
– Traćenje luka u mom domu se značajno smanjilo otkako sam naučila ovaj mali trik – objasnila je ona. – To je jedinstven način da čuvamo crni i beli luk – i zaista funkcioniše! Trebaju vam papirne kese, nešto za bušenje rupa i malo mišića.
Pravilno skladištenje crnog i belog luka u papirnoj kesi štiti ovo povrće od vlažnosti, a zahvaljujući rupama luk će imati omogućenu cirkulaciju vazduha, zahvaljujući čemu će ostati suv i svež mnogo duže.
Kako tvrdi Kamil Hofman, na ovaj način njen luk i posle dva do tri meseca izgleda kao da ga je upravo donela iz prodavnice.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Magija srpskog luka