Tito je prosto obožavao ovaj kolač, a recept je obelodanjen nakon što je dugo bio držan u najvećoj tajnosti.
Josip Broz Tito je, kako se pričalo, dosta pažljivo birao čime se hrani. Između ostalog voleo je slatkiše, a dezert poznat kao Titov kolač bio mu je jedan od omiljenih.
Recept za ovu poslaticu je dugo bio pod velom mistrerije, ali se nakon više godina napokon saznalo koji su sastojci Titovog kolača.
SASTOJCI ZA BISKVIT
- žumance - četiri komada
- šećer - 200 grama
- hladna kafa - pet kašika
- mleveni orasi - 100 grama
- brašno - pet kašika
- ulje - tri kašike
- prašak za pecivo - jedno pakovanje
- šlag - od pet belanaca
SASTOJCI ZA FIL 1
- mleko - 400 ml
- brašno - pet kašika
- žumance - dva komada
SASTOJCI ZA FIL 2
- puter - 250 grama
- šećer - 10 kašika
- istopljena kuhinjska čokolada - 100 grama
- vanilin sećer - jedno pakovanje
PRIPREMA
Prvo je potrebno da odvojite belanca od žumanaca. A onda posle toga da u belance dodate i 100 grama sećera, nakon čega ćete sve lepo promešati i mikseru.
Takođe, i u žumanca dodajte 100 grrama sećera i posle dobro izmiksajte.
Kad to završite, onda sipajte pet kašika hladne kafe,100 grama oraha, pet kašika brašna,tri kašike ulja, prašak za pecivo i smesu od belanaca.
Prvo zagrejte rernu na oko 200 stepeni i pecite nekih 25 minuta.
FIL
U 400 ml mleka sipajte pet kašika brašna i dva žumanca i kuvajte i mešajte sve vreme.
Bonus video:
Glossy redakcija