nešto drugačije

Umesto luksuznih brendova – TRADICIJA: O venčanici Balkanke koja se udaje za princa od Bruneja ovih dana priča ceo svet

Među glavnim temama u svetu poznatih ovih dana je venčanje princa od Bruneja, a Abdula će na desetodnevnom venčanju koje je počelo 7. januara reći "da" devojci koja je naše gore list.

Svadba princa od Bruneja trajaće 10 danafoto: tmski / Planet / Profimedia

Lepotica hrvatskog porekla Aniša Isa Kalebić i četvrti sin sultana od Bruneja princ Abdul Matin upriličili su raskošno venčanje za pamćenje, a već prve fotografije svedoče da se nije štedelo ni na čemu.


Naravno, sve najviše zanima venčanica mlade, a iako će ih sigurno promeniti nekoliko, prva je već izazvala mnogo pažnje jer je neobična, tradicionalna i delo manje poznatog malajskog brenda.


Naime, na Instagram stranici modne kuće Teh Firdaus, koja ima sedište u Seri Kembanganu, u Maleziji, osvanula je fotografija neveste.

Čast nam je što imamo ulogu u brunejskom kraljevskom venčanju – istaknuto je uz opis u kom se navodi da je Aniša Isa Kalebić ponela tradicionalnu haljinu baju kurung.

 


U pitanju je model izrađen po meri, bela haljina sa svetlucavim detaljima na rukavima i malo iznad kolena, koja prati liniju tela, ali nije pripijena. Sve prati i svedeni beli hidžab koji uokviruje lice i ukršta se u predelu vrata.


Šta je baju kurung?


Tradiconalna haljina i deo narodne nošnje i Bruneju i Maleziji, koji ima veliki kulturološki značaj, pa se nosi u najvažnijim prilikama, kao što su verske ceremonije, zvanični događaji i – venčanja.

 


U Maleziji ih žene nose kao svečanu odeću, što uključuje i učenice osnovnih i srednjih škola, a zanimljivo je da se baju kurung može videti i na ženama koje nisu Malezijke, pa ih rado nose i Kineskinje, Indijke i druge manjine. Delimično je to jer je to jedan od odobrenih načina odevanja za službenice i za školske uniforme.


Ipak, prodaja najviše raste tokom Ramazana.

 


U današnje vreme postoje razne moderne varijante baju kurunga, različitih krojeva i boja, uz sve moderniji i kreativniji dizajn. Ukrašava se vezom, pelama, šljokicama, a koristi se sve više različitih materijala, uključujući šifon, saten, organzu, lan...

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Neobične cipele za venčanje Maše Memedović