Ako želite da svoje ukućane počastite ukusnim ručkom od kojeg kreće voda na usta evo jednog predloga koji će im se sigurno dopasti
Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i mnogi spremaju poseban meni za taj period godine.
Neki se uvek drže oprobanih recepata, dok drugi s vremena na vreme ubacuju nove đakonije na svoju božižnu trpezu. Evo jednog od predloga menija za taj praznik.
MIRISNI KROMPIR
SASTOJCI
- krompir - 10 komada
- šampinjoni - 200 grama
- crni luk - dve glavice
- beli luk - dva čena
- paprika - slatka začinska
- susam - oko 50 grama
- ulje - 2- 3 kašike
- slanina - malo
- biber - po ukusu
- kim - po ukusu
- so - po ukusu
PRIPREMA
Za početak bi trebalo da oljuštite i operete krompir. Posle toga na svakom krompiru odsecite vrhove, a sredinu izdubite.
Na ulju ispržite iseckani crni luk. Zatim dodajte šampinjone iseckane na listiće, slaninu, sredinu krompira i kim, a onda posolite i pobiberite.
Smesom koju dobijete napunite krompire, a onda ih preklopite sa odsečenim vrhovima.
Sve ih poređajte u jednu podmazanu posudu, a onda pospite seckani beli luk i paprikom sa ruzmarinom i susamom.
Poklopite sud i ostavte da se peče oko pola sata, a nakon toga skinite poklopac i zapecite malo odozgo kako bi krompiri porumeneli.
ROLOVANA TELETINA
SASTOJCI
- teletina - oko jednog kg
- slaninica -oko 250 grama
- šargarepa - 150 grama
- senf - jedna kašika
- biber - po ukusu
- so - po ukusu
PRIPREMA
Prvi korak je da komad teletine stavite na dasku i onda ga začinite. Dodajte so, biber i malo senfa.
Na kockice iseckajte slaninu i šargarepu, a onda ih namestite na sredinu mesa.
Posle toga meso uvijte u rolnu i vežite kanapom, tako da razmak bude oko jednog centimetra.
Onda teletinu ubacite u pleh, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 60 minuta na 180 stepeni.
Kad se ispeče skinite foliju i onda ostavote još oko 25 minuta da porumeni.
Meso bi trebalo da sečete na mestima na kojima se nalazi kanap.
Bonus video: