njam

Savršen predlog za NEDELJNI RUČAK: Najukusniji krompir i rolovana teletina koji se tope u ustima (RECEPT)

Ako želite da svoje ukućane počastite ukusnim ručkom od kojeg kreće voda na usta evo jednog predloga koji će im se sigurno dopasti 

foto: Profimedia

Božić je jedan od najvećih hrišćanskih praznika i mnogi spremaju poseban meni za taj period godine. 

 

Neki se uvek drže oprobanih recepata, dok drugi s vremena na vreme ubacuju nove đakonije na svoju božižnu trpezu. Evo jednog od predloga menija za taj praznik.  

 

MIRISNI KROMPIR

 

Krompir je neizostavan na mnogim trpezamafoto: Shutterstock / Tatiana Volgutova

SASTOJCI

 

  • krompir - 10 komada
  • šampinjoni - 200 grama 
  • crni luk - dve glavice 
  • beli luk - dva čena
  • paprika - slatka začinska 
  • susam - oko 50 grama 
  • ulje  - 2- 3 kašike
  • slanina - malo  
  • biber - po ukusu
  • kim - po ukusu
  • so - po ukusu

 

 

PRIPREMA

 

Za početak bi trebalo da oljuštite i operete krompir. Posle toga na svakom krompiru odsecite vrhove, a sredinu izdubite.

 

Na ulju ispržite iseckani crni luk. Zatim dodajte šampinjone iseckane na listiće, slaninu, sredinu krompira i kim, a onda posolite i pobiberite.

 

Smesom koju dobijete napunite krompire, a onda ih preklopite sa odsečenim vrhovima.

 

Sve ih poređajte u jednu podmazanu posudu, a onda  pospite seckani beli luk i paprikom sa ruzmarinom i susamom.

 

Poklopite sud i ostavte da se peče oko pola sata, a nakon toga skinite poklopac i zapecite malo odozgo kako bi krompiri porumeneli.

 

ROLOVANA TELETINA

 

SASTOJCI

 

  • teletina - oko jednog kg
  • slaninica -oko 250 grama
  • šargarepa - 150 grama
  • senf - jedna kašika
  • biber - po ukusu
  • so - po ukusu

 

 

PRIPREMA

 

Prvi korak je da komad teletine stavite na dasku i onda ga začinite. Dodajte so, biber i malo senfa.

 

Na kockice iseckajte slaninu i šargarepu, a onda ih namestite na sredinu mesa.

 

Posle toga meso uvijte u rolnu i vežite kanapom, tako da razmak bude oko jednog centimetra.

 

Onda teletinu ubacite u pleh, prekrijte aluminijumskom folijom i pecite oko 60 minuta na 180 stepeni.

 

Kad se ispeče skinite foliju i onda ostavote još oko 25 minuta da porumeni.

 

Meso bi trebalo da sečete na mestima na kojima se nalazi kanap. 

 

 

Bonus video: