jednostavna priprema

Božanstvena POSNA TORTA za Svetog Nikolu: Izgleda dekorativno, a ukus joj je još lepši (RECEPT)

Izdašna domaća čokoladna torta bez namirnica životinjskog porekla savršeno je slatko posluženje u danima Božićnog posta 

Ideja za posnu tortu na Sv. Nikolu i tokom Božićnog postafoto: Julia Snow/Shutterstock

Posni slatkiši danas se prave lakše nego ranije jer su nam dostupne posne verzije keksova, margarina, pavlake i ostalih sastojaka koji obično sadrže mleko ili jaja.

 

Ova čokoladna torta jedna je od poslastica za koje nećete primetiti da se po bilo čemu razlikuju od njene mrsne verzije!

 

Ona je bogata, fenomenalnog ukusa, a prava domaća!

Posna čokoladna torta


Sastojci

 

  • 1.400 ml vode + 300 ml gazirane vode
  • 100 g posnog keksa
  • 250 g posnog margarina
  • 160 g brašna
  • 220 g šećera
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 6 kašika ulja
  • 1 kašičica paška za pecivo
  • 2 kašike kakao praha
  • 200 g posne čokolade za kuvanje
  • 3 kašike džema po ukusu
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 g posnog šlaga


Priprema

 

  • Razmutite malo više od pola pripremljenog šećera u 400 ml tople vode, pa sipajte u to četiri kašike ulja i sav džem. Dobro promešajte.
  • Dodajte u ovu mešavinu brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo, kakao prah i mleveni posni keks, pa dobro promešajte dok se ne sjedini.
  • Sipajte trećinu ove mase u kalup prethodno obložen pek-papirom, pa pecite 15 minuta u rerni dobro zagrejanoj na 180 stepeni. Ponovite s preostale dve trećine, tako da dobijete tri kore.
  • Od litra vode odvojte nekoliko kašika da u tome razmutite puding i šećer, a ostatak ostavite da proključa. Potom sklonite s vatre, sipajte razmućen puding, pa mešajte na vatri dva minuta dok se ne zgusne.
  • Sklonite s ringle i u vrelo dodajte izlomljenu posnu čokoladu za kuvanje i mešajte sve dok se ne otopi. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se tako ohladi i stegne.
  • Mikserom umutite taj puding, pa odvojeno umutite margarin sa šećerom u prahu i sipajte malo po malo u fil od pudinga dok mutite.
  • Stavite prvu koru, pa na nju namažite polovinu dobijenog fila, preklopite drugom korom, namažite drugu polovinu fila, pa završite trećom korom.
  • Šećer u prahu sipajte u 300 ml gazirane vode, pa umutite šlag i postepeno mu dodajte ovu mešavinu dok mutite. Premažite tortu šlagom.
  • Preostalih 100 g posne čokolade za kuvanje otopite s 2 kašike ulja, pa to namažite preko fila i lepo poravnajte.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Slatka torta sa tikvicama