Fokača je jedan od zaštitnih znakova italijanske kuhinje.
Čuvena fokača se uz picu i špagete svrstava u nacionalno kulinarsko dobro Italije.
U pitanju je testo sa sa maslinama, paradajzom i šunkom, a odavno je popularna u ceklom svetu.
SASTOJCI
brašno - oko 400 grama
glatko brašno - oko 100 grama
suvi kvasc - jedna kesica
šećer - pola kašike
mlake vode - oko 300 ml
maslinovo ulje - samo za premaz
Premaz od paradajza
paradajz - dva komada (može i čaša paradajz pelata)
vinsko ili jabukovo sirće
svež bosiljak - jedna vezica
beli luk - dva čena
Premaz od sira
kačkavalj - oko 100 grama (preporuka je da bude više različitih vrsta)
ruzmarin - jedna grančica
Premaz sa maslinama
masline - 10 komada
maslinovo ulje - 2-3 kašike
beli luka - samo malo
PRIPREMA
U brašno stavite jednu malu kašiku soli, pa ga onda stavite u posudu u kojoj ćete mešati.
Sad formirajte rupu u brašnu i dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu. Sve to lepo pomešajte, pa onda sjedinite rukama i umesite mekano testo.
Posle toga testo stavite u posudu i prelijte ga sa maslinovim uljem, onda ostavite 15- ak minuta da naraste.
Upalite rernu da se zagreva na 220 stepeni, a onda počnite da se bavite premazima,
Masline iseckajte, a onda pomešajte sa timijanom i sa maslinovim uljem i belim lukom.
Posle toga iseckajte oljušten paradajz i bosiljak, pa posolite i pobiberite,
Dodajte i malo maslinovog ulja sa sirćetom, pa iseckajte i beli luk.
Testo je u međuvremenu naraslo, pa vam ostaje da od njeha oklagijom napravite krug veličine pleha u kojem ćete peći fokaču.
Kad premažite prelivom koji ste odabrali ostavite još malo da naraste. Peče nekih 20-ak minuta na 220 stepeni.
Bonus video: