njam

Recept za čuvenu italijansku fokaču: Hrskavo testo sa maslinom, paradajzom i šunkom koje se sprema SUPERBRZO

Fokača je jedan od zaštitnih znakova italijanske kuhinje. 

Recept za fokaču je veoma lagan foto: Shutterstock / Oksana Mizina

Čuvena fokača se uz picu i špagete svrstava u nacionalno kulinarsko dobro Italije.

 

U pitanju je testo sa sa maslinama, paradajzom i šunkom, a odavno je popularna u ceklom svetu. 

 

SASTOJCI 

 

brašno - oko 400 grama

glatko brašno - oko 100 grama

suvi kvasc - jedna kesica

šećer - pola kašike 

mlake vode - oko 300 ml

maslinovo ulje - samo za premaz

 

Premaz od paradajza

 

paradajz - dva komada (može i čaša paradajz pelata)

vinsko ili jabukovo sirće

svež bosiljak - jedna vezica

beli luk - dva čena

 

Premaz od sira

 

kačkavalj - oko 100 grama (preporuka je da bude više različitih vrsta)

ruzmarin - jedna grančica

 

Premaz sa maslinama

 

masline - 10 komada

maslinovo ulje - 2-3 kašike

beli luka - samo malo  

 

PRIPREMA 

 

U brašno stavite jednu malu kašiku soli, pa ga onda stavite u posudu u kojoj ćete mešati. 

 

Sad formirajte rupu u brašnu i dodajte kvasac, šećer i mlaku vodu. Sve to lepo pomešajte, pa onda sjedinite rukama i umesite mekano testo.

 

Posle toga testo stavite u posudu i prelijte ga sa maslinovim uljem, onda ostavite 15- ak minuta da naraste. 

 

Upalite rernu da se zagreva na 220 stepeni, a onda počnite da se bavite premazima,

 

Masline iseckajte, a onda pomešajte sa timijanom i sa maslinovim uljem i belim lukom.

 

Posle toga iseckajte oljušten paradajz i bosiljak, pa posolite i pobiberite,

Dodajte i malo maslinovog ulja sa sirćetom, pa iseckajte i beli luk.

 

Testo je u međuvremenu naraslo, pa vam ostaje da od njeha oklagijom napravite krug veličine pleha u kojem ćete peći fokaču.

 

Kad premažite prelivom koji ste odabrali ostavite još malo da naraste. Peče nekih 20-ak minuta na 220 stepeni.

 

Bonus video: