neodoljivog ukusa

3 najlepša POSNA KOLAČA koji se prave za samo POLA SATA: Isprobani recepti za SLATKE ZALOGAJE koji se tope pod nepcima

Idealni za posne slave ili kao zaslađenje u vreme velikog posta 

NAJLEPŠI RECEPT ZA POSNE KOLAČE foto: Shutterstock / Gumenjak

Iako danas gotovo da nema poslastice koja se ne može kupiti najlepši su oni kolači koje možemo napraviti sami. Kako zbog cene, tako i zbog ukusa, domaćice se sve češće odlučuju da za slavu kolače prave same.

 

Danas je jednostavno napraviti i posne, kao i mrsne kolače, jer postoje posne namirnice, poput posne čokolade, posnog mleka, posnog šlaga, čiji ukus se ni malo ne razlikuje od onog mrsnog. 

 

Donosimo vam tri brza posna kolača koji su idelani za slave ili pak periode kada postite, a želite da se zasladite.

 

 

Figaro oblande

 

Potrebno:

 

  • 100 g suvih šljiva
  • 100 g smokvi
  • 100 g urmi
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g oraha
  • 100 g pečenog lešnika
  • 1 kašika šećera u prahu
  • 2 kašike meda
  • sok 1 limun
  • 2 male oblande
  • 100 g posne čokolade
  • 30 g mlevenih pečenih lešnika za posipanje

 

FIGARO OBLANDE RECEPTfoto: Shutterstock

Priprema:

 

Urme, smokve i suve šljive iseći na tanke rezance, pomešati sa krupnije sečenim orasima i istucanim pečenim lešnikom, suvim grožđem i limunovim sokom. Dodajte šećer u prahu i med, pa dobro izmešajte. Stavite masu između oblandi i pritisnite težim predmetom. Sutradan prelijte čokoladom i pospite mlevenim pečenim lešnikom, pa kad se stegne, secite na štangle.

 

Posni čupavci 

 

Sastojci:

 

  • 1 l ovsenog mleka (može i od kokosa)
  • 40 g margarina
  • 120 g šećera
  • 2 pune kašike kakaoa
  • 160 g griza
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 100 g posne čokolade
  • kokos

 

POSNI ČUPAVCI RECEPTfoto: Shutterstock / A. Zhuravleva

Priprema:

 

U mleko dodajte šećer, kakao, griz i vanilin šećer. Dobro sjedinite, pa kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta i dodajte margarin, kao i čokoladu, pa mešajte dok se smesa za posne čupavce ne sjedini. U posudu u koju ćete sipati smesu za čupavce sipajte vodu, pa je promuljajte kako bi obložila celu posudu. Prospite i sipajte smesu za čupavce. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se stegne u frižideru ili zamrzivaču. Zatim isecite kocke i uvaljajte u kokos.

 

Posne čokoladne orah štanglice

 

Potrebno je:

 

  • 1 šolja urmi
  • 1 kašika meda
  • 1/2 šolje oraha
  • 1/2 šolje kokosovog brašna
  • 100g tamne čokolade
  • 1 kašika kokosovog ulja

 

ČOKOLADNE ŠTANGLICE RECEPT foto: Instagram

Priprema:

 

Urme neka odstoje desetak minuta u vreloj vodi. Oljuštite im kožicu, očistite od koštica i sa ostalim sastojcima stavite u multipraktik (secko ili blender), pa miksajte. Dodajte prvo jednu kašiku, pa ako se u toku blendanja ne povežu sastojci, postepeno dodajte vodu kako masa ne bi postala previše meka.

 

Na pek-papiru od smese oblikujte pravogugaonik i stavite u friz da se malo stegne. Otopite čokoladu sa kokosovim uljem i malo meda, ili vode, pa prelijte kolač i vratite u frižider da se stegne. Isecite na štanglice. 

 

Bonus video:

 

Recept za domaću nutelu