slavske salate

Ruska, mimoza i krompir: Recept za tri salate bez kojih ne može da prođe nijedna slava

Uz sve te đakonije i gurmanluke na svakoj slavi neizostavne su i salate. 

Ruska salata je neizostavna na slavskoj trpezi foto: Chatham172/Shutterstock

U sezoni se slava se, kad se razmišlja o trpezi, osim glavnih jela i predjela, mora se misliti i na salate. 

 

Možda i najčešće tri salate, ako ne računamo kupus, su ruska, mimoza i krompir salata. 

 

RUSKA SALATA - RECEPT

 

SASTOJCI 

 

  • krompir - oko 200 grama 
  • šargarepa - oko 200 grama
  • grašak - oko 200 grama
  • šunka - oko 100 grama
  • kiseli krastavčići - 5-6 komada
  • kuvana jaja - 2 komada
  • majonez - oko 200 grama
  • so i biber - po vašem ukusu

 

PRIPREMA

 

Za početak očistite krompir i šargarepu, a onda ih isecite na veće komade. Imajte na umu da bi trebalo da šargarepa bude malo veća, jer joj je neophodno više vremena da se skuva nego krompiru.

 

Krompir i šargarepu možete da kuvate u jednoj šerpi, a grašak u drugoj. Kada završite sa kuvanjem, prvo procedite povrće, a onda ga ostavite da se ohladi.

 

Sad iseckajte šunku, jaja i krastavčiće na male kocke. Nakon što se prohladi malo, po istom principu isecite i povrće. Pomešajte sve sastojke, pa dodajte so, biber i majonez, a onda opet lepo promešajte.

 

 

MIMOZA SALATA - RECEPT

 

Mnogi ne mogu da zamisle slave bez mimoza salate foto: shamiltural7/shutterstock

SASTOJCI 

 

  • šunka - oko 200 grama
  • tvrdi sir - oko 200 grama
  • tvrdo kuvana jaja - 3 komada
  • krompir - 3-4 komada
  • majonez - oko 100 grama
  • kisela pavlaka - oko 180 grama
  • so - po vašem ukusu

 

PRIPREMA 

 

Prvi korak je da skuvate neoljušten krompir. Posle ga pustite da se malo prohladi, a onda ga oljuštite i ostavite da se skroz ohladi.

 

U zasebnoj posudi izmešajte pavlaku i majonez, dodajte so i time ste završili preliv za vašu salatu.

 

Sada odvojeno izrendajte krompir, jaja, šunku i sir. Dno činije premažite prelivom, a onda redom pravite slojeve.

 

Prvo rendani krompir, so, četvrtina preliva, rendana šunka, opet četvrtina preliva, pa rendana jaja, opet so, pa onda opet četvrtina preliva, rendani sir. Stavite i poslednju četvrtinu preliva i još malo sira, čisto kao dekoraciju.

 

KROMPIR SALATA - RECEPT

 

Krompir salata je veoma ukusna i jeftina, a sprema se jako lako foto: Shutterstock / Slawomir Fajer

SASTOJCI

 

  • krompir - jedan kilogram
  • crni luk - jedna veća ili dve manje glavice
  • senf - jedna mala kašika
  • maslinovo ulje - jedan dcl 
  • svež peršun - dve veze 
  • so i biber - po vašem ukusu

 

 

PRIPREMA

 

Prvi korak je da skuvate neoljušten krompir. Sad izmešajte maslinovo ulje, senf, so i biber.

 

Kad se krompir skuva, isecite ga na kolutove. Isecite i crni luk. Sad pomešajte krompir i luk, prelijte dresingom i onda vam ostaje da dodate iseckani peršun.

 

Bonus video: