njam

Kako se prave palačinke? Najbolji domaći recept za slatkiš (ili slaniš) koji mnogi u Srbiji obožavaju

Palačinke su nešto što malo ko na ovom svetu nije probao barem jednom.   

Recept za palačinke je veoma lagan foto: Jacek Chabraszewski, Shutterstock

Palačinke su nešto što mnogi vole, bilo one u slatkoj ili slanoj verziji.

 

No, za bilo koji recept za palačinke da se odlučite, morate prethodno da spremite fil odnosno testo. 

 

SASTOJCI ( za 20-ak palačinki ) 

 

  • jaja - četiri komada
  • meko brašno - oko 400 grama
  • sveže mleko - oko pola litre 
  • kisela voda - oko 400 ml  
  • vanilin šećer - dve kesice
  • so - na vrh male kašičice
  • ulje - jedna kašika za smesu + za podmazivanje tiganja

 

 

PRIPREMA

 

Za početak prvo umitte jaja, a posle toga dodajte vanilini šećer i so (samo na vrh male kašike). 

 

A sada možete da dodate i sve ostale sastojke. Na prvom mestu po polovinu mleka i brašna, a onda opet sve to lepo umutite. 

 

Posle toga možete da ponovite radnju, samo sa drugim polovinama mleka i brašna. Dodajte i njih, pa onda opet sve lepo umutite. 

 

Kad se smesa sjedini, onda lagano dodajte i ulje i kiselu vodu i mutite još malo.

 

Obratite pažnju da smesa koju ste napravili nema grudvice, a kad završite sa mućenjem, onda možete da ostavite da odstoji nekih pola sata u frižideru. 

 

SAVETI ZA PEČENJE PALAČINKI 

 

Proces uopšte nije komplikovan. Tiganj podmažete uljem i lepo ga zagrejete. A onda kutlačom sipate deo smese dovoljan za jednu palačinku i pustite da se razlije po tiganju. 

 

Imajte na umu da nije neophodno da non-stop dodajete ulje na tiganj, već recimo posle svake tri ili četiri palačinke.

 

Dovoljno je da na svaka 3-4 komada nanesete malo ulja.

 

Ako želite da vaše testo bude veoma mekano, trebalo bi da prekrijete tek ispečene palačinke kesom ili krpom i da pustite da odstoji nekih 10-ak minuta.

 

Bonus video: