Čaije su pecivo koje je nekada bilo veoma popularno, a koje se danas skoro i ne može naći u pekarama.
Kako ste rekli - čaije? Da - čaije! Dobro ste pročitali.
Mnogi nikada nisu čuli za ovo pecivo, a nisu ga ni probali. Niš je bio prepoznatljiv po njemu, ali pre više decenija bilo je popularno u celoj zemlji.
Bilo ga je u svim pekarama, spremalo se po domaćinstvima, ali danas ga retko gde možete naći.
No, recept uopšte nije težak, pa možete pokušati da ga spremite,
SASTOJCI
- hlebno brašno - 1 kilogram
- stariji beli sir - oko 350 grama
- ulje - oko dva dcl
- so - jedna kašika
- svež kvasac - pola paketića, oko 25 grama
- jos 1 dcl ulja
PRIPREMA
Prvi korak je da stavite kvasac u toplu vodu, a onda sačekajte da zapenuša. Posle toga možete dodati ulje, so, kao i još tri dcl tople vode.
Malo po malo dodajte brašno i lagano mesite testo. Testo bi trebalo da ima čvrstoću kao hleb. Kad to završite neophodno je da ga umotate u krpu i ostavite da odstoji oko vremena, a nakon toga možete da ga premesite.
Sad je momenat da rukom iskidate komade testa, a onda ih lepo istanjite i dobro nafilujte.
Lepo zatvoriti sa svih strana. Testo je masivno pa ćete moći da se razvuče obmota nadev kako ne bi curio.
Sad napravite loptice i poređajte ih u podmazanu i brašnom posutu tepsiju.
Ostavite oko 10-15 minuta kako bi narasli, a onda premažite filom i pecite na oko 200 stepeni. Pecite sve dok ne porumene.
FIL
Neophodno je da izdrobite sir i da ga pomešate sa uljem, a tek posle možete da nadevate čaije.
Bonus video: