Ukoliko već niste do sada - Tartar biftek je jelo koje definitvno morate da probate.
Kada se priča o tartar bifteku, neozaobilazno je spomenuti i jednu legendu koja ga prati.
Ona glasi da je ovo jelo dobile ime tako što su ga Tatari držali ispod sedla da ga omekšaju, a onda ga jeli sirovog.
No, ovo je ipak samo legenda, više je verovatno da je tatrar biftek dobio naziv pošto je po receptu on bio serviran sa tartar sosom.
SASTOJCI
- goveđi ili juneći biftek - oko 800 grama
- žumance - četiri komada
- senf - četiri male kašike
- kapar - četiri male kašike
- tabasko - četiri male kašike
- vorčester sos - četiri male kašike
- aleva paprika - četiri male kašike
- limunov sok - osam malih kašika
- beli luk - četiri čena
- kiseli krastavci - oko 100 grama
- crveni luk - oko 100 grama
- slani fileti inćuna - osam komada
- ljuti kečap - oko grama
- konjak - oko 100 ml
- so
- biber
PRIPREMA
Za početak lepo očistite i usitnite meso. Nakon toga spremite osnovu. Pomešajte žumanca, senf, so, biber i limunov sok, a onda lagano, malo po malo, dodajte ulje.
Sve to opet lepo promešajte. a onda dodajte i iseckanu beli luk, krastavčice, filete inćuna, luk, kapar i alevu papriku. A onda opet promešajte i dodajte koš kečap, tabasko i vorčester sos.
Onda u sve to ubacite i meso. E sada, ukoliko želite jači ukus, možete ga ostaviti da odstoji jednu noć ili čak i dve. No, ako nemate vremena, ostavite ga malo.
Promešajte još malo opet. Da se bude lepo sjedinjeno. Za kraj dodajte i konjak koji bifteku daje poseban šmek.
Možete ga poslužuti na tost hlebu, koji ćete prethodno namazati puterom. A možete i da zapečete običan hleb u rerni ako želite.
Prijatno vam bilo.
Bonus video: