njam

Recept za najbolju riblju čorbu: Vrhunski kuvari imaju jednu caku uz pomoć koje uvek ispadne S.A.V.R.Š.E.N.A.

Riblja čorba - malo je onih koji mofu da odole njenim čarima. 

Postoji jedna caka za prirpemu savršene riblje čorbe foto: MariaKovaleva, Shutterstock

Riblja čorba je mnogima jedna od omiljenih čorbi. Međutim, ne znaju baš svi da je naprave tak dobro. Najbolji svetski kuvari imaju jednu caku prilikom pripreme iste, naime oni malo izmene recept. Tačnije, umesto jedne vrste ribe, oni savetuju da se stavi nekoliko vrsta, što obećava da će btii mnogo slasnija. 

 

SASTOJCI 

 

  • rečna riba - 1 kilogram
  • ulje - 200 ml
  • belo vino - 200 ml
  • kuvani paradajz - 200 ml
  • crnu luk - jedna glavica 
  • beli luk - 4-5 čenova
  • paprika - jedan komad 
  • mlevena paprika - jedna kašika
  • šargarepa - dva komada 
  • limun
  • peršun, celer, lovorov list - po ukusu 
  • so i biber - po ukusu

 

PRIPREMA

 

Prvi korak da očistite ribu od kostiju i da je isečete na manje komade, a onda je prelijte sokom od limuna. Zatim je lepo usolite i na komade stavite dva čena belog luka, koje ćete prethodno iseckati na sitno. Kad to završite pustite da odstoji oko 45 minuta.

 

A sada je vreme da i crni luk i šargarepu iseckate na sitno,a onda dodajte i celer, pa sve to stavite da se dinsta na ulju. Pomerite tek kad luk postane staklast.

 

Kada se malo ohladi sipajte u blender i ostavite ga unutra sve dok ne smesa ne postane kašasta. 

 

Onda sve prebacite u lonac i sipajte vodu do pola. Sad ubacite preostali beli luk, iseckanu papriku i sve začine. Kuvajte sve dok ne provri.

 

Posle toga ubacite ribu i sve zajedno kuvajte još oko 25-30 minuta, a onda sipajte vino i paradajz. Kad sve to opet provri, zabiberite i posolite po vašem ukusu.

 

Ukoliko želite da bude malo ljuće dodajte bibera, a ako želite da bude kiselija dodajte još vina. Posle toga kuvajte još 10-ak minuta.

 

Bonus video: