mekani poput oblaka

Brzi doručak ili večera (bez čekanja da testo naraste): Starinski recept za UŠTIPKE BEZ JAJA koji se tope u ustima

Bilo sa slatkim ili slanim nadevom, uštipci su uvek dobra ideja.

Uštipci mirisom vraćaju u detinjstvo.foto: Shutterstock / GK1982

Ako vam je ponestalo ideja za večeru ili doručak, isprobajte ovaj recept za uštipke.

 

Pripremaju se brzo i jednostavno, a nije vam potrebno ni mnogo sastojaka. 

 

Sastojci:

 

  • 500 g pšeničnog brašna,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • 1 kašičica soli,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1 kesica suvog kvasca,
  • 2 dl jogurta i
  • po potrebi mlaka voda

Priprema:

 

Pomešajte obe vrste brašna, pa dodajte šećer, kvasac, so i jogurt. Dok mešate sve vreme, postepeno dodajte mlaku vodu. Testo neka bude mekano, pa ga ostavite malo da naraste.

 

Kada prođe pola sata, premesite ga i ostavite još jednom da naraste.

 

U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi. Nauljite kašiku i njom spuštajte testo u vrelo ulje. Pazite prilikom okretanja uštipaka, ili ih kašikom okrenite, ili protresite šerpu.

 

Gotovo uštipke stavljajte na salvetu kako bi upila svu nepotrebnu masnoću.

 

BONUS VIDEO

 

Slatko pecivo punjeno nutelom