Bilo sa slatkim ili slanim nadevom, uštipci su uvek dobra ideja.
Ako vam je ponestalo ideja za večeru ili doručak, isprobajte ovaj recept za uštipke.
Pripremaju se brzo i jednostavno, a nije vam potrebno ni mnogo sastojaka.
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna,
- 200 g heljdinog brašna,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kesica suvog kvasca,
- 2 dl jogurta i
- po potrebi mlaka voda
Priprema:
Pomešajte obe vrste brašna, pa dodajte šećer, kvasac, so i jogurt. Dok mešate sve vreme, postepeno dodajte mlaku vodu. Testo neka bude mekano, pa ga ostavite malo da naraste.
Kada prođe pola sata, premesite ga i ostavite još jednom da naraste.
U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi. Nauljite kašiku i njom spuštajte testo u vrelo ulje. Pazite prilikom okretanja uštipaka, ili ih kašikom okrenite, ili protresite šerpu.
Gotovo uštipke stavljajte na salvetu kako bi upila svu nepotrebnu masnoću.
BONUS VIDEO
Slatko pecivo punjeno nutelom