ukusno i zdravo

Stari nemački recept za rinflajš: Za njega kažu da je najlepša "posledica" supe

Ko je jednom probao rinflajš, često mu se vraća.  

Recept za rinflaš je nemačko vojvođanskog porekla foto: Shutterstockrstock / KudPhotoCreate

Rinflajš se u našim krajevima smatra za vojvođansko nemačko jelo. Ova reč u prevodu sa nemačkog znači goveđe meso, međutim ima dosta recepeta i sa drugim vrstama mesa.

 

Može da bude predjelo, kao i kao glavno jelo, a veliki je plus što je zdravo i ukusno. 

 

SASTOJCI

 

  • veći komad mesa od goveđih grudi ( može i meso od stare koke)
  • šuplja goveđa kost
  • krompir
  • šargarepa
  • veza peršuna
  • paštrnak
  • srednji koren celera
  • luk - dva komada 
  • listići celera
  • lovor - tri lista 
  • biber u zrnu
  • so

 

 

PRIPREMA

 

Prvo u uzmite jedan veći lonac. Onda sipajte oko dva litra vode u stavite mes unutra,

 

Kuvajte oko dvadesetak minuta, sve dok ne ispusti mast. Nakon toga prospite tu vodu i mast koja je ostala skinite sa šerpe.

 

Sad opet sipajte vodu u lonac, a onda ubacite povrće (sve sem krompira koji ćete dodati oko 30-40 minuta pre nego što će te završiti spremanje jela ) i meso koje ćete prethodno malo posoliti.

 

Sad je red da ubacite i lovor i biber. Sve to zajedno poklopite i kuvajte još oko dva sata, ali nemojte okretati ringlu na jako.

 

Pošto povrće i meso budu gotovi, izvadite ih iz vode, a onda ubacite rezanca i peršun.  Tako ćete dobiti finu goveđu supu, a rinflajš služite sa renom ili snefom.

 

Bonus video: