Da biste postigli da vam kiflice budu vazdušaste, lagane i sočne, nisu vam neophodni uobičajeni sastojci
Da biste dobili domaće kiflice čiji se ukus pamti ne morate u testo da dodate umućena jaja i mleko, a čak vam nije potreban ni kvasac.
Na internetu je vrlo popularan jedan recept za zasitno domaće pecivo u kom su, uz brašno, samo još mlečni proizvodi – pavlaka i margarin, koji daju kiflicama božanstven ukus i glatkoću.
Pripremaju se za tili čas, a možete ih filovati i slatkim i slanim nadevom.
Rezultat je u svakom slučaju izuzetan!
Sastojci:
- čaša kisele pavlake (oko 180 ml)
- 230 g margarina
- 380 g prosejanog brašna
Priprema
- Izvadite dva sata pre pripreme margarin iz frižidera, da odstoji na sobnoj temperaturi.
- Potom ga pomešajte s kiselom pavlakom, pa potom postepeno sipajte prosejano brašno, sve vreme meseći dok ne dobijete homogenu smesu.
- Kada bude mekano i fino, oblikujte testo u loptu, pa pokrijte providnom folijom i stavite u frižider, na sat vremena.
- Prebacite zatim na pobrašnjenu radnu površinu, pa presecite loptu na pola.
- Razvucite tu polovinu oklagijom, pa nožem isecite trougliće.
- Filujte po želji (mada i ne morate jer će kiflice biti sočne), pa motajte kiflice.
- Kiflice možete posuti semenom susama, kima...
- Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni dok ne dobiju finu zlatnu boju.
BONUS VIDEO
Kiflice od prhkog testa sa višnjama
( Glossy )