Nije jedini majonez onaj kupovni sa dosta nezdravih sastojaka. Postoji i recept za domaću varijantu majoneza.
Svi znamo da majonez nije jedna od preterano zdravih namirnica, čak štaviše ako se jede često može se reći da je nezdrava po naš organizam.
On sadraži dosta masnoće, šećera i aditiva, ali postoji i recept za domaću varijantu majoneza. On neće moći toliko dugo da vam stoji, ali je zato zdraviji od kupovne varijante.
Sprema se brzo i lako, a sve potrebne sastojke svaka domaćica uglavnom već ima u frižideru.
SASTOJCI
- jaje - jedan komad
- mala kašika senfa
- mala kašika jabukovog sirćeta
- so i biber - po bašem ukusu
- ulje - 250 ml
PRIPREMA:
Uzmite jednu dublju posudu i i pomešajte žumance, senf, jabukovo sirće i biber. Nakon toga sve lepo umutite mikserom.
Posle dodajte malo po malo ulja i mutite sve vreme. Ako se desi vam tekstura bude dovoljno čvrsta - dodajte jošmalo ulja.
U drugoj činiji pomešajte i umutite belance i so, a onda sipajte u smesu koju ste dobili. Sve lepo promešajte i mutite mikserom par minuta.
Ostaje vam samo da prespete sve u jednu staklenu teglu i stavite u frižider. Imajte na umu da domaći majonez može da stoji između 5 i 10 dana.
Bonus video: