umesto marinade

Svako meso će biti SOČNIJE I MEKANO: Dok vi popijete kafu, OVA MOĆNA VOĆKA će uraditi sav posao umesto vas

Ukoliko umesto mariniranja mesa na uobičajeni način primenite ovaj trik s popularnim voćem, dobićete slasne zalogaje koji se tope u ustima

jedno popularno voće pokazalo se efikasnim za omekšavanje mesafoto: Jacek Chabraszewski/Shutterstock

Omekšavanje mesa jedan je od najdosadnijih poslova u kuhinji.


Bez obzira na to koji metod koristite, malo ko u njemu uživa, a postoje tri najčešća načina za omekšavanje mesa:

 

 

  • mehanički (lupanje čekićem)
  • termalni (sporo kuvanje na tihoj vatri, koje razbija vezivno tkivo u mesu)
  • enzimski (prirodni enzimi u mesu pomažu u razgradnji vezivnog tkiva)


Uglavnom se opredeljujemo za prva dva, dok je treći metod najmanje zastupljen, a zapravo je vrlo efikasan.

 

Trik je u tome da enzimi postepeno razlažu tkivo, usled čega dolazi do promene strukture vlakana mesa. U pitanju je potpuno prirodan proces za koji je normalno potrebno oko tri nedelje, ali se on može ubrzati uz pomoć prirode. Sve što je potrebno jeste da odaberete pravi sastojak!

 

postoji više načina za omekšavanje mesa pre pripremefoto: Gregory Gerber/Shutterstock

Sve više poznatih kuvara preporučuje da se za to upotrebi kivi, sočna voćka koja obiluje hraniljivim materijama i koja može da omekša meso vrlo brzo i efikasno. Tajna je u aktinidainu, enzimu koji kivi čini jedinstvenim voćem.


Aktinaidain u kiviju deluje tako što razbija proteine i vezivna tkiva u mesu bez udaranja.

 

  • Kako omekšati meso kivijem?


To možete postići na dva načina, a najjednostavniji je uz pomoć bogate i hranljive kore kivija.

 

Nakon što oljuštite voćku, njegovom korom dobro istrljajte meso sa svih strana, tako da kivi pusti svoj moćni enzim i započne proces omekšavanja.

 

Kivi sadrži enzim koji je vrlo efikasan u omekšavanju mesafoto: AtlasStudio/Shutterstock

Drugi efikasan metod jeste marinada od kivija. Potrebno je da oljuštite dva ploda kivija, a potom od njega napravite pire. To pomešajte s dvema kašikama maslinovog ulja i jednom kašičicom jabukovog sirćeta, pa dodajte so i biber po ukusu.


Nakon što sve dobro promešate, ubacite u kesu za zamrzivač, pa unutra ubacite meso, zatvorite i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta.
 

BONUS VIDEO

Kad je pravo vreme da okrenete šniclu?