neodoljivo ukusno

Domaći recept za GVAKAMOLI sos: Zaljubićete se u omiljeni MEKSIČKI začin na SRPSKI način

Probajte i videćete zašto se Meksikanci kunu u gvakamoli sos. 

Gvakamoli sos je jedan od zaštitnih znakova meksičke kuhinje foto: Ed Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia

Gvakamoli sos je jedan od specijalite meksičke kuhinje na bazi avokada i neizostavan je u mnogim jelima iz ove zemlje. Međutim, ako želite da još malo začinite vaš recept za gvakamoli sos, možete dodati i sastojke poput senfa, paradajz pirea, pa čak i orahe, kiselo mleko i biber.

 

Ovo je meksički recept, ali u skladu sa podnebljem u kojem se sprema se i malo modifikuje, tako da se u našim domovima priprema i sa nekim od ili više ovih sastojaka.

 

SASTOJCI 

 

  • avokado - jedan komad
  • limeta - dovoljno je pola
  • so - jedna mala kašika
  • crni luk - pola glavice
  • peršun ili korijander - pola kašike
  • paradajz - jedan veći ili nekoliko čeri paradjza
  • beli luk - dva čena
  • ljuta papričica - ako želite
  • sebf - ako želite
  • paradajz pire - ako želite
  • orasi - ako želite
     

PRIPREMA

 

U jednoj šerpi ili drugoj posudi srednje veličine izmešajte avokado, limetu i so.

 

Nakon što promešate dodajte crni luk, peršun, paradajz koji ćete prethodno iseći na male kocke, beli luk i mlevenu papriku (ako želite).

 

Ostavite da stoji oko između 45 minuta i sat vremena u frižideru, pošto će tako imati bolji ukus.

 

Bonus video: