Somun je jedna od najukusnijih vrsta testa.
Mnogi mnogo više vole da uz ručak umesto običnog hleba jedu somun, isto kao i da naprave sendviče od njega. Predstavljamo vam jedan od najboljih recepata za somun.
SASTOJCI
- voda - oko 3dc
- kvasac - oko 30 grama
- šećer - jedna kašika
- brašno - pola kilograma
- so - jedna mala kašika
- ulje - dve male kašike
PRIPREMA:
Prvo rastvorite kvasac u 1dc mlake vode, a onda dodajte šećer. Nakon što se kvasac rastopi dodajte još 2dc vode, ulje, brašno i so.
Onda zamesiti glatko testo, da ne bude previše tvrdo. Pokrijte ga da naraste, a zatim ga premestite i podelite na loptice iste veličine, od oko 200 grama.
Tada ga pokrijte krpom i ostaviti da odstoji još 10 -15 minuta. Posle toga svako lopticu od testa istanjate i napravite da bude u kružnom obliku.
Nakon toga staviti pek papir na dno pleha i prospite brašnom.
Nakon toga poređajte somune, pa opet pokrijte krpom i ostaviti 10-15 minuta da odstoji.
Rernu zagrejte na 250 stepeni i pevite oko 20 minuta. A kad somuni budu gotovi, opet ih pokrijte krpom i ostaviti da malo odstoje.
Bonus video: