prste da poližete!

Kako se prave najbrže MAFIN-GIBANICE? Za 20 minuta će se na stolu naći toplo pecivo od sira i spanaća

Slasne, sočne i ukusne pitice od slanog sira i sitno seckanog spanaća su zasitne, a prave se za tili čas

Sočne mafin-gibanice, slane pituljice sa sirom i spanaćem nezaboravnog ukusafoto: Cesarz/Shutterstock

Gibanica je bez sumnje omiljena pita na našim prostorima, gde su pite od kora među najpopularnijim pecivima.


Proteklih godina posebno su popularne varijante u obliku mafina, koje se prave vrlo brzo i jednostavno, a rezultat je božanstven doručak ili večera ili pecivo koje se lako spakuje za posao.


Možete služiti ovakve mafine i na slavama i drugim proslavama, a odlični su uz bilo koje piće, ali je najbolje služiti ih za doručak iz jogurt.


Sastojci:

 

 

  • 3 cela jajeta
  • 12 kora za pitu
  • 150-200 grama spanaća
  • 250 grama sitnog sira
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 čaša kisele vode
  • ulje po potrebi
  • so po ukusu (u zavisnosti od toga koliko je slan sir)


Priprema

 

  1. Dobro umutite jaja.
  2. Nakon što umutite jaja, ubacite sir i sitno seckan spanać, pa promešajte.
  3. U odvojenu činiju sipajte vodu, prašak za pecivo i so i dobro promešajte.
  4. Uzmite jednu koru, poprskajte jednu polovinu mešavinom kisele vode, praška za pecivo i soli, zgužvajte tu polovinu, pa umočite u smesu od jaja i sira.
  5. Potom ovu dobro navlaženu polovinu kore umotajte u suvi deo, tako da napravite lopticu i ubacite u je u kalup za mafine (podmazan ili obložen korpicama za pečenje). Ponavljajte to sve dok ne potrošite sve kore.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 minuta.

 

BONUS VIDEO

Grčka pita sa sirom i spanaćem