Slasne, sočne i ukusne pitice od slanog sira i sitno seckanog spanaća su zasitne, a prave se za tili čas
Gibanica je bez sumnje omiljena pita na našim prostorima, gde su pite od kora među najpopularnijim pecivima.
Proteklih godina posebno su popularne varijante u obliku mafina, koje se prave vrlo brzo i jednostavno, a rezultat je božanstven doručak ili večera ili pecivo koje se lako spakuje za posao.
Možete služiti ovakve mafine i na slavama i drugim proslavama, a odlični su uz bilo koje piće, ali je najbolje služiti ih za doručak iz jogurt.
Sastojci:
- 3 cela jajeta
- 12 kora za pitu
- 150-200 grama spanaća
- 250 grama sitnog sira
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 čaša kisele vode
- ulje po potrebi
- so po ukusu (u zavisnosti od toga koliko je slan sir)
Priprema
- Dobro umutite jaja.
- Nakon što umutite jaja, ubacite sir i sitno seckan spanać, pa promešajte.
- U odvojenu činiju sipajte vodu, prašak za pecivo i so i dobro promešajte.
- Uzmite jednu koru, poprskajte jednu polovinu mešavinom kisele vode, praška za pecivo i soli, zgužvajte tu polovinu, pa umočite u smesu od jaja i sira.
- Potom ovu dobro navlaženu polovinu kore umotajte u suvi deo, tako da napravite lopticu i ubacite u je u kalup za mafine (podmazan ili obložen korpicama za pečenje). Ponavljajte to sve dok ne potrošite sve kore.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 20 minuta.
BONUS VIDEO
Grčka pita sa sirom i spanaćem
( Glossy )