trik domaćica

Sipate li vruću vodu u mastan tiganj? NEMOJTE! Evo koje rešenje je najbolje za čišćenje

Ako sipate vruću vodu u tiganj da biste ga odmastili što ranije, to je daleko od dobrog rešenja, a ovo je alternativa

ako sipate u tiganj vruću vodu da se što pre odmasti, nemojte više to raditifoto: Hakase_420/shutterstock

Mastan tiganj svi želimo da što pre operemo nakon prženja. Uglavnom nakon što je hrana gotova, sipamo vrelu vodu, pa čekamo da se masnoća otopi i onda je prospemo i lakše ga operemo.

 

Ovo ne treba da radimo! Najpre, idealna opcija je trik s aluminijumskom follijom za masnoću.

 

Ako to ne radite, možete probati i drugačije, ali ne vrućom vodom.

 

Stručnjaci ističu da je ovo jako loše rešenje za čišćenje, te da masno posuđe i tiganje nikako ne ispiramo vrelom vodom jer tako možemo da zapušimo odvod u kuhinji.

Zapravo, kombinacija tople vode i masnoća koje su se zadržale u tiganju može da zapuši cevi i napravi dugoročni haos u njima, a samim tim i nama u budućnosti napravi problem.

 

Koje je najbolje rešenje?

 

Najbolje bi bilo da pokupite masnoću iz posuđa i bacite je u đubre pre no što ga stavite u sudoperu na pranje. 

 

Ako ni tada niste uspeli da pokupite svu masnoću najbolje bi bilo da tiganj isprete hladnom vodom.

 

 

mastan tiganj je mnogo bolje isprati hladnom vodomfoto: Gorodenkoff/Shutterstock

"Prljavu" vodu bolje prospite u wc šolju, mada se ni ovo ne preporučuje, ali je bolje rešenje nego direktno u sudoperu.

 

Zašto je hladna voda bolja od vruće? Tajni odgovor je u kombinaciji vrele vode i deterdženta.

 

Ova dva sastojka u interakciji sa masnoćom formiraju emulziju koja klizi niz odvod i, kada se ohladi, pretvori se u čvrstu masu koja može da začepiti cevi.

 

Bonus video

Kako da se hrana ne zalepi za tiganj: