Slavimo veliki praznik Ognjenu Mariju i na ovaj dan, po tradiciji, treba da jedemo jednu namirnicu.
Danas, 30. jula, srpska pravoslavna crkva obeležava veliki praznik, Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija.
Ovo je veliki i važan praznik, na koji moramo poštovati običaje jer se veruje da ova svetiteljka ne prašta i "kažnjava" gromom sve one koji ovaj dan rade i ne posvećuju se molitvi.
Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi.
– Sveti Prokopije (21. jul), Ognjena Marija (30. jul), Sveti Ilija Gromovnik (2. avgust), Trnova Petka (8. avgust) i Sveti Pantelejmon (9. avgust) svetitelji su za koje se smatra da, ako to žele, a dovoljno im se moli, mogu da zaštite useve od elementarnih nepogoda. Nama to danas možda deluje pomalo bajkovito, jer ne zavisimo neposredno od hrane koju sami proizvodimo, ali u prošlosti su letnje oluje u trenutku umele da satru ukupan trud ratara, što je u praksi značilo dugu, gladnu godinu – rekla je istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, piše Blic žena.
Kao podsetnik na vreme u kom su ljudi molili Svetog Iliju da sačuva život, ostala je tradicija da se jedu jela posvećena pšenici. Stoga danas porodicu obradujte nekim jelom od pšenice.
- Niskokalorična salata od pšenice
300 g pšenice
1,5 šolja seckanog peršuna
1/2 šolje seckanih listova nane
1 glavica luka isečena na kolutove
1 paradajz
nekoliko listova zelene salate
1/4 šolje limunovog sok
1/4 šolje maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
biber.
Skuvanu i prohlađenu pšenicu izmešajte sa ostalim sastojcima i pred vama je zdrava i hranljiva salata, uz to idealna i za dane posta.
- Jabuka i pšenica
Pšenicu skuvajte, ocedite, pa dodajte umućenu slatku pavlaku i naseckanu kiselu jabuku. Ostavite da se ohladi u frižideru, pa služite i sladite se.
BONUS VIDEO
Čudo na praznik: