Istraživanja su pokazala da je velika razliku u zdravlju ljudi koji imaju redovan doručak i onih koji preskaču prvi obrok u danu.
Neki od nas redovno doručkuju, čim ili nedugo nakon što ustanu. Drugi, pak, doručkuju za ručak ili prvi dnevni obrok zamene sa cigaretama i kafom.
Oni treći čak i rade vežbe ujutru, umesto doručka, sa idejom da smršaju i budu zdraviji.
Šta mislite da je od svega pobrojanog nabolje za naš organizam?
Po mišljenju lekara, ne postoji nezdravija stvar od preskakanja doručka. Svako ima svoj razlog za to. Žurba, dijeta, sitos, vežbe, kafa.... Međutim ni jedan od tih razloga ih ne opravdava.
Doktori Nedra Belok i Lester Breslou su u svom istraživanju jako lepo ilustrovali zbog čega.
Oni su u jednoj opsežnoj studiji, kojom je obuhvaćeno više hiljada ljudi, otkrili važne faktore koji ljudima produžavaju životni vek.
Do sada ste verovatno shvatili da je doručak jedan od njih.
Istraživanje je pokazalo da ispitanici koji ne doručkuju redovno - imaju 50 odsto povećan rizik od smrti u poređenju sa onima koji nikad taj obrok
Drugi bitni faktori su fitička aktivnost, kao i nekonzumiranje duvana.
Ako ništa drugo, barem ću da smršam bez doručka?
Ovo uopšte nije tačno - to je velika zabluda. Istina je potpuno kontradiktorna ovoj tvrdnji - doručak mora da bude sastavni deo svake dijete koja ima za cilj skidanje suvišnih kilograma.
Smanjuje rizik od infarkta
Redovan doručak, po ovoj studiji, takođe i smanjuje rizik od infarkta.
Krvne pločice, ćelije koje služe za zgrušavanje krvi, postaju "lepljivije" ujutru pre doručka. Jednostavnijim rečima, to povećava šansu ka formiranju tromba tokom jutarnjih časova.
A ako se tromb pojavi u srčanim sudovima, verovatno znate i sami da će vrlo moguće doći do infarkta.
To potvrđuje još jedan podatak, a to je da se većina srčanih udara dešava upravo u intervalu od 7 ujutru i 12 časova.
Ukoliko doručkujete, krvne pločice će biti manje "lepljive" rizik od infarkta će biti manji.
Bonus video: