Umesto da završi u odvodu, ova tečnost može da se upotrebi na razne načine i olakša vam život
Nakon što skuvamo testeninu, obično bez mnogo razmišljanja prosipamo vodu u kojoj se kuvala, što je velika greška jer postoji mnogo sjajnih načina da se ona iskoristi.
U pitanju je slana voda u kojoj je oslobođen skrob, što joj daje mutan izgled, a koliko će ona biti zamućena zavisi od količine vode, koliko je skroba u makaronama ili špagetama i koliko se dugo kuvalo.
Deluje kao nešto ne preterano korisno, čemu i jeste vreme u odvodu? Apsolutno netačno!
- Iskoristite je za sos
Ukoliko vam je potreban dodatak vode za dinstanje sosa uz koji ćete služiti testeninu, ni slučajno ne koristite onu sa česme. Upotrebite upravo vodu u kojoj ste kuvali pastu jer će ona dati sosu bogatiji ukus, on će se lakše vezati za testeninu i biće savršeno gladak.
- Upotrebite je za domaći hleb
Zvezda kulinarstva Najdžela Loson podelila je pre nekoliko godina s pratiocima na Tviteru savet da iskoriste vodu u kojoj su kuvali testeninu ili krompir za mešenje hleba.
Kako je istakla, zahvaljujući tome on će narasti više i imati bolju teksturu, ali je napomenula da bi trebalo probati ovu tečnost i dodati joj malo sveže vode ako je preslana, kao i da se potom ne sipa so u testo.
- Zalivajte biljke njom
Sve je popularniji savet na Tik Toku da se kućne biljke zalivaju vodom u kojoj se kuvala testenina, a Dru Svejnston, koji piše o baštovanstvu za portal House and Garden, ističe da takva voda ne bi smela da bude posoljena.
On je preporučuje za blago đubrenje, ali ističe da se ne treba oslanjati na nju kao jedinu hranu za cveće, već ovu vodu možete koristiti kao dodatak.
- Potopite noge
Ako vas nakon napornog dana bole stopala, sipajte u lavor vodu u kojoj ste kuvali testeninu i umočite ih. Kombinacija toplote i minerala će vam pomoći da se opustite.
- Skuvajte pirinač u njoj
Voda u kojoj ste kuvali testeninu može da doda pun ukus pirinču, pa je iskoristite umesto da sipate običnu vodu sa česme.
BONUS VIDEO: Makarone sa sirom i trik sastojkom