prste da poližete!

Na Krfu bez njega nema porodičnog ručka: Neodoljivo GRČKO JELO posle kog u kući nijedan stomak nije prazan (RECEPT)

Ako uživate u testenini s kvalitetnim sosom, ovo će postati vaš omiljeni recept

Krfska pašticada, jedno od najpopularnijih jela grčke kuhinjefoto: Artur_Nyk/Shutterstock

Iako je posebna širom Sredozemlja i Jadrana, posebno u Dalmaciji, pašticada je jelo koje potiče iz grčke kuhinje – konkretno s predivnog Krfa.


Smatra se da je ovo ukusno jelo nastalo pod venecijanskim uticajem, a sjajan je dokaz koliko su mediteranske gastronomske kulture isprepletane.


Pašticada se sastoji od testenine prelivene dinstanim mesom sa sosom od paradajta. Na Krfu je ovo jelo vrlo cenjeno, obično rezervisano za tradicionalni nedeljni ručak ili posebne prilike, a ponekad se naziva i pastitsada Korfiatiki.


Uglavnom se pravi od teletine i govedine, ali postoje i popularne varjiante od živinskog mesa. U svakom slučaju, ono se dinsta u svežem ili paradajzu iz konzerve, maslinovom ulju, belom luku, lovorom listu... Svim sastojcima koje vezujemo za Grčku!

 

Sastojci:

 

  • 1 kg junećeg mesa
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 250 grama pečuraka
  • 200 ml vina po ukusu
  • 50 ml vinskog sirćeta
  • 1 kašika šećera
  • na vrh kašičice cimeta
  • pola kašičice kumina
  • pola kašičice mlevenog karanfilića
  • 3 lovorova lista
  • pola kašičice suvog začina
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje po potrebi
  • pakovanje testenine

 

Priprema

  1. Zagrejte ulje u loncu debljeg dna, pa na njemu propržite s obe strane šnicle isečene na trake i izvadite i sklonite sa strane.
  2. Zatim u lonac sipajte još ulja, pa propržite sitno seckan crni i beli luk.
  3. Dodajte pečurke sečene na listiće, pa pržite uz mešanje na najjačoj vatri.
  4. Potom vratite šnicle sečene na trake u lonac, sipajte vino i sirće, pa ubacite i preostale začine.
  5. Nakon što ispare sirće i vino, sipajte vodu, tek toliko da se prekrije meso.
  6. Smanjite na srednju temperaturu, stavite poklopac i ostavite da se krčka dok meso fino ne omekša.
  7. Po želji dodajte soli kad bude gotovo, a ako je previše redak sos, dodajte kašiku gustina razmućenu u nekoliko kašika vode.
  8. Stavite testeninu po izboru da se kuva, pa kad bude gotovo servirajte uz sos.

BONUS VIDEO - Špagete u jednoj posudi

Pogledajte kako najbrže i najjednostavnije možete napraviti izdašnu i ukusnu večeru.