zanimljivo

Zašto na Vimbldonu mora da se nosi belo? Žabur izbačena s terena zbog crne odeće, Federeru zamerili narandžasti đon

Pred finale Vimbldona, teniserka Ons Žabur zamoljena je na napusti teren i presvuče se jer je na zagrevanje došla u crnoj opremi. Zbog čega Vimbldon toliko insisistira na svom pravilu o isključivo beloj odeći i obući?

Ons Žabur u finalu Vimbldona 2023.foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Tuniska teniserka Ons Žabur, finalistkinja ovogodišnjeg Vimbldona, bila je u centru mini-skandala na dan ženskog finala prestižnog turnira u Londonu.


Sportistkinja koja je bila velika favoritkinja u meču protiv češke igračice Markete Vondroušove i ima iz meča u meč naklonost publike bila je, naime, zamoljena da napusti teren nakon što je stigla na zagrevanje.


I sam početak finala bio je odložen jer se čekala Ons Žabur, a razlog je – njena odeća.

 

  • Zašto je Ons Žabur isterana s terena na Vimbldonu?


Teniserka je, naime, izašla u crnoj opremi, a na Vimbldonu važi pravilo da svi igrači nose belo od trenutka kada stupe na teren, makar i na zagrevanje

 

Slavna Kris Evert složila se sa organizatorima, koji su Ons vratili da se presvuče u belo.

 

Ons Žabur u finalu Vimbldona 2023. FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
Ons Žabur u finalu Vimbldona 2023. FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
Ons Žabur u finalu Vimbldona 2023. FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
Ons Žabur u finalu Vimbldona 2023. FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
Ons Žabur u finalu Vimbldona 2023. FOTO: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
Ons Žabur u finalu Vimbldona 2023. FOTO: EPA-EFE/NEIL HALL

.
Vimbldon je najstariji i najprestižniji od četiri grend slema, a kao takav on je u mnogočemu "opsednut" tradicijom. I ženska i muška takmičenja nazivaju se "džentlmenskim" i "damskim", tu je i "kraljevska loža" koja je od 1922. rezervisana za pripadnike britanske kraljevske porodice, zatim ima Vimbldon i slavni Centralni teren, koji i dalje odoleva reklamama...


Najviše se, svakako, priča o tradicionalnom vimbldonskom dres kodu, koji nalaže da svi učesnici nose potpuno belu opremu. Zbog čega se toliko insistira na ovom pravilu?

 

Češka teniserka Marketa Vodroušova je pobednica ovogodišnjeg Vimbldonafoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN
  • Zašto na Vimbldonu mora da se nosi belo?


Najkraći odgovor glasi – zato što tako stoji u kodeksu oblačenja.


Međutim, to što je napisano u kodeksu tu ima dublji razlog – kada je on napisan tokom osamdesetih godina 19. veka, mrlje od znoja su smatrane toliko neprikladnim i neatraktivnim da je odlučeno da se nosi belo kako bi se umanjila njihova vidljivost. Znoj je, naime, vidljiviji na šarenoj i tkanini u boji, pa je odabrano belo kao obaveza svakog igrača.

 

Zanimljivo je da je ovo jednostavno pravilo umelo često da naljuti učesnike turnira.

 

Novak đoković uvek dosledno poštuje pravilo o nošenju bele boje na Vimbldonufoto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Tako je teniska superzvezda Andre Agasi odbio da igra na Vimbldonu od 1988. do 1990, delimično i zato što ga je ova tradicija sprečavala da nosi odeću u kojoj se osećao najprijatnije i koja je bila deo njegovog imidža.


Čak ni Rože Federer, koji je toliko voljen i cenjen u Britaniji, nije bio iznad pravila, pa mu je 2013. godine zamereno to što je nosio bele patike s narandžastim đonom i morao je da ih zameni u sledećem meču.


I Martina Navratilova jednom prilikom se požalila da su organizatori turnira "otišli predaleko" kada su joj zamerili zbog toga što je nosila suknju s plavim prugama.

 

I Karlos Alkaraz nosi isključivo belo na Vimbldonufoto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Budući da otpor najvećih zvezda u istoriji tenisa nije dao rezultate, verovatno će ovo pravilo još dugo, dugo biti nešto što se na Vimbldonu podrazumeva.