zdravija varijanta

Bez kapi ulja, mekane poput oblaka: AMERIČKE KROFNICE iz rerne koje se tope u ustima (RECEPT)

Od jedne smese dobićete 36 preukusnih zalogaja.

Američke krofnice iz rerne su zdravija varijanta omiljenog dezerta.foto: Shutterstock/Daniela Baumann

I mirisom i ukusom krofne uvek vraćaju u detinjstvo.

 

Sa džemom, kremom ili pak nekim drugim nadevom, ovo pecivo je uvek savršen izbor, s kojim je teško ostati umeren.

 

Međutim, kod njih je uvek nezgodno jer je nekad naporno stajati pored šporeta i pržiti ih, a osim toga, rizikujemo da nam cela kuća danima miriše na njih.

 

Zato vam danas predstavljamo recept za američke krofnice iz rerne koje su sveukupne gotove za pola sata, a koje ukusom jednostavno mame na još.

Sastojci:

 

  • 2/3 šolje brašna
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice mlevenog muškatnog oraščića
  • 1/8 kašičice soli
  • 1/4 šolje mleka
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 5 kašika otopljenog putera
  • 1/3 šolje šećera
  • 1 jaje

 

Za glazuru:

 

  • 1/3 šolje šećera
  • 1 kašičica mlevenog cimeta

 

Priprema:

 

Pre nego što krenete da spremate američke krofnice, uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni i podmažite kalupe za krofnice ili stavite papiriće.

 

Potom napravite krofnice tako što ćete pomešate brašno, prašak za pecivo, muskatni orašćić i so.

 

U posebnoj posudi umešajte mleko i ekstrakt vanile, a u trećoj umutite puter i šećer dok ne dobije glatka i kremasta jaja, a potom dodati jaje.

 

U mešavinu sa brašnom dodajte postepeno mešavinu sa mleko, a potom i činiju sa puterom i sve mešajte dok ne dobijete glatku smesu.

 

Kašikom stavite testo kalupe za krofnice vodeći računa da svaki kalup bude 2/3 pun (jer će testo narasti).


Pecite u zagrejanoj rerni oko 10 do 12 minuta ili dok čačkalica koju stavite u krofnu ne bude potpuno "čista". 

 

U međuvremenu napravite glazuru tako što ćete pomešati šećer i cimet zajedno u činiji, pa potom krofnice umešajte u nju i uživajte u ukusu.