zla kob

Preci joj stradali na Titaniku, a muž joj je u NESTALOJ PODMORNICI: Neverovatna priča žene kojoj niko ne bi bio u koži

Neobična porodična priča supruge kapetana podmornice koja je izgubljena na severu Atlantika

Podmornica Titan je izgubila je nestala prilikom obilaska olupine broda Titanik foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dok je preostalo još jako malo vremena da se nađe podmornica Titan sa svojim članovima posade zbog ograničene količine kiseonika, mediji širom sveta neprestano pišu o ovom slučaju i nalaze nove, kao i neke stare informacije. 

 

U podmornici, koja je išla da obiđe olupine broda Titanik, ukupno je petoro ljudi. To su Hamiš Harding (58), britanski biznismen i istraživač, Pol-Anri Naržole (77) direktor je podvodnog istraživanja u kompaniji RMS Titanic, zatim britanski biznismen Šahzada Davud (48)i njegov sin Suleman (19), i Stokton Raš (61), izvršni direktor i osnivač kompanije OceanGate, koja je i organizovala ovu ekspediciju.


Vendi, supruga Stoktona Raša, koji je ujedno i kapetan na ovom putu, vodi poreklo od bogatog njujorškog para koji se utopio kobne noći 1912. godine na Titaniku.

 

U pitanju je bračni par Isidor i Ida Štraus, kojem je na Titaniku pre oko 110 godina ponuđeno mesta u čamcu za spasavanje. 

 

Ida je imala pravo na mesto kao dama, koje su imale prednost pri spasavanju, dok je Isidoru to pravo imao bivši kongresmen i suvlasniku robne kuće Macy's.

 

Međutim, Isidor je to odbio, pošto nije želeo da napustiti brod dok sve žene i deca prethodno ne odu sa istog, dok je Ida odbila da ode bez svog muža sa kojim je u braku bila punih 40 godina.

 

Ida je ček i svoju bundu od nerca tada dala svojoj služavki Elen Bird, da joj ne bi bilo hladno na čamcu za spašavanje.

 

Ljubavna priča Isidora i Ide Štraus

Isidor i Ida venčali su 1871. godine, a svi koji su ih poznavali su ih opisivali kao savršeni par i prave srodne duše.

 

Upoznali su se dok Isidor bio siromašan, Idina porodica tada tek došla iz Evrope u Ameriku.

 

U narednih 15 godina dobili su čak sedmoro dece i postali bogati i cenjeni u društvu.

 

Isidor je zbog posla morao često da putuje. No, čak ni to što nisu bili non-stop zajedno nije uticalo na njihovu ljubav,

 

Oni su jedno drugom pisali i po više pisama dnevno. Kada su došli u stare dane rešili su da više ne razdvajaju i svuda su išli zajedno, tako su i 1912. završili na Titaniku. 

 

Njihova priča je zabeležena u i čuvenom filmu Titanik u kome naslove role tumače Leonardo Dikaprio i Kejt Vinslet. 

Supruga kapetana tri puta obilazila olupinu Titanika

 

Vendi Raš je supruga kapetana Stoktona Raša od 1986. godine. Ona je potomak Isidorove i Idine ćerke Mini. 

 

Vendi Raš je do sada čak tri puta posetila olupinu Titanika sa kompanijom svog supruga u poslednje dve godine, a radi na poziciji direktora komunikacija kompanije OceanGate.

 

Inače, njen muž je po struci aeronautički inženjer i je tu kompaniju osnovao 2009, a u medijima je pre obilazaka Titanika bio poznat kao čovek koji je želeo da poseti planetu Mars.