Bilo slatke ili slane, palačinke su uvek dobar izbor za doručak ili večeru.
Kada dođe vreme za doručak ili večeru, nekad nam je teško da pripremimo nešto novo, a da je ukusno i da se pre svega priprema lako i brzo.
Baš takve su ove palačinke bez kapi mleka, koje ćete napraviti za pet minuta.
Umesto mleka se koristi voda, a rezultat su najvazdušastije palačinke koje biste mogli da probate.
Sastojci:
- 1 i 1/2 šolje vode
- 1/2 šolje ulja ili 1/2 šolje otopljenog, toplog putera
- 2 velika jaja
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 1/4 šolje + 2 kašike brašna
- 1/4 šolje šećera
- 3 supene kašike praška za pecivo
- 1 kašičica soli
Priprema:
Pomešajte vodu, ulje, jaja i vanilu zajedno u velikoj činiji.
Potom u srednjoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo i so.
Dodajte suve sastojke vlažnim i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Nemojte previše da mešajte inače neće biti vazdušaste.
Zagrejte malo ulja u tiganju i pecite palačinke dok ne počnu da se javljaju mehurići ispod površine što će otprilike da se javi za dva, do tri minuta.
Okrenite palačinku i pecite još toliko
Poslužite odmah. Kada se ohlade, stavite ih u frižider gde ih možete čuvati do 4 dana ili ih zamrznite (tako mogu da potraju i do 3 meseca).