korak po korak

Kako da piletina bude mekana i supersočna? Kratko, ali detaljno uputstvo za pripremu najukusnijeg mesa

Ne dozvolite da vam tvrda i bezukusna piletina pokvari jelo samo zato što ste preskočili ove jednostavne korake

Sočna pečena piletina s povrćemfoto: SnapFocus/Shutterstock

Omekšavanje je deo pripreme mesa koji mnogi preskaču, iako ono ne mora ni da traje dugo, ni da zahteva mnogo sastojaka ili opreme, niti je komplikovano.


Sve što je potrebno da biste dobili slasnu piletinu koja se raspada u ustima jeste da poštujete ove korake.

 

  • 1. Otkoštavanje piletine


Za početak, odvojte meso od kostiju i pažljivo pregledajte da li je neka koščica ostala u mesu. Što se tiče kožice, to je opciono, odnosno skladanje je isključivo u zavisnosti od svog ukusa ili recepta.


Naravno, uvek možete kupiti meso koje je već otkošteno.

 

Pileće grudi odvojene od kostiju i iseckane na kockicefoto: Smeilov Sergey/Shutterstock
  • 2. Fizički je omekšajte

 

Stavite piletinu na dasku za sečenje, prekrijte je providnom plastičnom folijom i dobro izudarajte čekićem za meso. Na taj način ćete ga lišiti tvrde teksture, odnosno obezbediti ujednačenu i sočnu konzistenciju.

 

  • 3. Napravite marinadu

 

Mariniranje piletine je trik bez kog nema slasnog i superukusnog mesa, a idealno je da ono odstoji u marinadi preko noći.


Možete da koristite kiselu marinadu, poput maslinovog ulja ili limunovog soka, a uvek su delotvorni i soda bikarbona i belanca, obavezno uz dodatak belog luka u prahu i crnog bibera.

 

Mekana piletina u sosufoto: Sergii Koval/Shutterstock
  • 4. Idealna temperatura

 

Da bi bila savršeno sočna i mekana, piletina ne bi trebalo da bude ni nedovoljno pečena ni prepečena, a uglavnom se smatra da bi trebalo da kuva i peče na temperaturi 160-220 stepeni.