nauka dala svoju reč

Da li je seme kajsije jestivo? Unutar koštice krije se nešto čemu mnogi ne mogu da odole

Mogu li semenke kajsije pomoći u lečenju tumora? Ne mogu!  

foto: Shutterstock / HandmadePictures

Jezgro kajsije je seme koje se nalazi unutar koštice kajsije. Često deklarisano kao nova "superhrana" postalo je veoma popularno širom sveta.

 

Neki ljudi veruju da koštice kajsije imaju svojstva u borbu protiv raka i za detoksikaciju organizma, ali ne postoje dokazi da seme kajsije može da leči ovu opaku bolestveć je u pitanju lažna tvrdnja.

 

Štaviše, naučnici su upozorili da se jedinjenje u košticama kajsije pretvaraju u cijanid u telu, pa konzumacija većih količina može biti štetna, pa čak i smrtonosna. 

 

Napravimo evaluaciju, razvrstajmo činjenicu od verovanja i fikcije.

 

Šta su koštice kajsije?


Jezgra kajsije su po izgledu slična malom bademu. Sveže koštice kajsije su bele. Koža postaje svetlo smeđa kada se osuši. U Egiptu su ljudi mešali semenke korijandera i so sa mlevenim košticama kajsije da bi napravili tradicionalnu užinu, poznatu kao "dokka".

 

Neki proizvođači koriste koštice kajsije u proizvodnji kozmetike, lekova i ulja.

Jezgra sadrže proteine, vlakna i visok procenat ulja koje mogu da imaju blagotvoran uticaj na čoveka.

 

Ljudi koriste ulje ceđeno iz slatkog jezgra, na njemu se može kuvanje na isti način kao što bi koristili ulje slatkog badema. Prerađena hrana, poput amaretto keksa, keksa od badema i džemova od kajsija, sadrži koštice kajsije.

 

Da li koštice kajsije imaju blagotvorno dejstvo na ljudski organizam?foto: Profimedia, Madeleine Steinbach / Alamy

 

Neki ljudi koji žive na severozapadnim Himalajima misle da divlje kajsije i njihove koštice imaju i hranljivu i medicinsku upotrebu. Moguće upotrebe uključuju proizvodnju biodizela, proizvode za negu kože i kose.

 

Ulje i koštice gorke sorte koštice kajsije često su sastojci kozmetičkih proizvoda, kao što su ulje za telo, krema za lice, balzam za usne i eterično ulje.

U Indiji ljudi koriste ulje koštica kajsije za pravljenje ulja za masažu, jer veruju da ublažava bolove.

 

Koje hranljive materije sadrže koštice kajsije?


Jedna studija navodi da se, u zavisnosti od vrste kajsije, jezgra sastoje od:

 

  • Ulja: Od 27,7 do 66,7 odsto
  • Proteina: Između 14,1 i 45,3 odsto, od kojih su 32 do 34 procenta esencijalne aminokiseline
  • Ugljenih hidrata: od 18,1 do 27,9 odsto
  • Oko 5 procenata pouzdanog izvora jezgra su vlakna.
  • Masnih kiselina

 

Kako koštice kajsije deluju na organizam?foto: Shutterstock / Profimedia/ Savina Nataliia


Ulje koštica kajsije bogato je esencijalnim masnim kiselinama. One su neophodne za zdravlje ljudi, ali ih ljudsko telo ne može proizvesti, pa ih ljudi moraju unositi ishranom.

 

Postoje dve glavne vrste esencijalnih masnih kiselina: linolna kiselina (omega-6) i alfa-linolenska kiselina (omega-3).

 

Linolenska kiselina igra vitalnu ulogu u funkciji mozga i zdravom rastu i razvoju. Masne kiseline takođe stimulišu rast kože i kose, regulišu metabolizam, održavaju zdravlje kostiju i podržavaju reproduktivni sistem. Mnogi ljudi misle da masne kiseline imaju antioksidativna svojstva.

 

U studiji o glodarima objavljenoj 2011. godine, pacovi sa fibrozom jetre primali su dozu od 1,5 miligrama (mg) tri puta nedeljno tokom 4 nedelje mlevenih koštica kajsije. Istraživači su otkrili da je došlo do poboljšanja simptoma.

 

Uticaj koštica kajsije na ljudski organizam foto: Shutterstock / Gamzova Olga

 

Oni sugerišu da je to možda zbog antioksidativne aktivnosti, jer jezgra sadrže oleinsku kiselinu i druge polifenole.

 

Vitamini i minerali

 

Zrna kajsije ne sadrže značajnu količinu vitamina i minerala, ali ulje je bogato vitaminom E. Prema podacima Nacionalnog instituta za zdravlje, vitamin E ima antioksidativna svojstva.

 

Da li su koštice kajsije otrovne?foto: Shutterstock / Africa Studio

 

 

Šta je amigdalin?


Amigdalin je prirodna supstanca koja se nalazi u košticama kajsije.

Takođe je prisutan u semenkama drugog voća, uključujući jabuke, trešnje, šljive i breskve. Detelina, sirak i lima pasulj takođe sadrže amigdalin.

Amigdalin je cijanogeni glikozid.

 

Kada neko pojede amigdalin, on se u njihovom telu pretvara u cijanid. Cijanid je brzo delujuća, potencijalno smrtonosna hemikalija. U zavisnosti od doze, konzumiranje cijanida može dovesti do:

 

  • glavobolja
  • mučnina, povraćanje i grčevi u stomaku
  • vrtoglavica
  • slabost
  • mentalna konfuzija
  • konvulzije
  • problemi sa cirkulacijom i srčani zastoj
  • nemogućnost disanja
  • koma
  • smrti

 

Koliko koštica kajsija se sme pojesti?foto: Shutterstock / Profimedia/ Maryna Osadcha

 

Cijanid ubija ćelije u ljudskom telu sprečavajući ih da koriste kiseonik. Cijanid je posebno štetan za srce i mozak jer troši mnogo kiseonika. Izlaganje može dovesti do dugotrajnih efekata na srce, mozak i nervni sistem.

 

Istraživanja sugerišu da 0,5-3,5 miligrama (mg) cijanida po kilogramu (kg) telesne težine može biti smrtonosno.

 

Takođe postoji zabrinutost da bi ljudi mogli da uzimaju laetril umesto da prate dokazane režime terapije za rak, kao što su ciljani lekovi ili terapija zračenjem. Korišćenje neproverenih metoda umesto konvencionalne medicine može izazvati ozbiljnu štetu.

 

NCI dodaje da FDA "nije odobrila laetril kao lek za rak ili bilo koje drugo zdravstveno stanje".


Nema dokaza koji potvrđuju da je laetril efikasan lek za rak, a postoje dokazi da je toksičan i potencijalno fatalan.