Hilandarski kolač uvek može biti dobra ideja ako imate malo vremena, a jede vam se nešto slatko.
Hilandarski kolač spada onu, svima dragu kategoriju recepata - spremaju se lako i brzo. Uz to, sastojske za njega skoro svaka domaćica već ima kod kuće.
Zbog svega toga, ukoliko vam dolaze prijatelji u posetu, priprema ove poslastice može biti praktičnije rešenje nego odlazak do prodavnice u kupovinu.
Mnogi se pitaju baš to, ali hilandarski kolač nema veze sa Hilandarom. Nagađa se da se zove tako pošto se često sprema u posnoj varijanti, a po ukusu može da izađe na crtu mnogim poznatijim i znatno skupljim slatkišima.
SASTOJCI
- 10 kašika šećera
- 5 kašika džema (najbolje od kajsija)
- kesica cimeta
- kesica praška za pecivo
- 500 g brašna
- 250 ml vode
- malo seckanih i mlevenih oraha
- malo suvog grožđa
- 2 jabuke
- 100 g posne čokolade
- 2 kašike ulja
PRIPREMA
Prvo je neophodno da umutite šećer sa džemom. Nakon toga dodajte vodu cimet, jabuke koje ćete prethodno izrendati, brašno, prašak za pecivo, pa onda sve lepo pomešajte.
Za sam kraj, sačuvajte suvo grožđe i orahe. Kad ih dodate promešajte još nekoliko puta, pa onda smesu prelijte u pleh obložen pek-papirom.
Potrebno da zatim oko 30 minuta pečete na 180 stepeni. Kad se sve ohladi, onda možete da napravite glazuru.
U malu šerpu stavite dve kašike ulja i usitnjjenu čokoladu za kuvanje, pa onda lagano zagrevajte i mešajte na laganoj vatri i dok se sve ne sjedini.
Glazuru, dok je još vruća, prelijte preko ohlađenog kolača. Ostaje vam samo da sačekate da se stegne i da isečete na kocke i poslužite.