opet otrovne strelice

Nova epizoda "sapunice" - britanska kraljevska porodica: Velika čast za Vilijama na krunisanju, novi udarac za Harija

Fama oko krunisanja kralja Čarlsa i odnosima unutar britanske kraljevske porodice se nastavlja.   

Britanska kraljevska porodicafoto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Otkriveno je koja će biti uloga princa Vilijama na krunisanju njegovog oca, dok princ Hari nije razmatran da učestvuje u tom delu svečane ceremonije. 

Nakon što se kenterberijski nadbiskup zakleo na vernost kralju Čarlsu III, princ od Velsa će slediti taj primer, navodi se u Liturgiji krunisanja.

Princ Vilijam će kleknuti pred svojim ocem, koji će već biti krunisan, i staviti ruke između kraljevih i recitovaće Omaž kraljevske krvi.

- Ja, Vilijam, princ od Velsa, zaklinjem se na svoju lojalnost tebi. Pomozi mi Bože - deo je teksta koji će recitovati princ Vilijam,

 

Vilijam (40) je jedini član kraljevske porodice koji će odati počast kralju Čarlsu u svojstvu govora tokom ceremonije.

 

Uloga Harija u krunisanju nije bila uključena u Liturgiju, što znači da on neće imati zvaničnu ulogu u ceremoniji.

 

Princ Hari se odmah nakon ceremonije vraća u SADfoto: Dominic Lipinski / AFP / Profimedia


Bakingemska palata je ranije potvrdila da će vojvoda od Saseksa (38) prisustvovati krunisanju, ali bez supruge Megan Markl i njihove dece.

Umesto toga, vojvotkinja od Saseksa će ostati u Montesitu u Kaliforniji, da proslavi 4. rođendan njenog i Harijevog sina Arčija.

 

- Nije bilo šanse da Megan propusti rođendan svog sina - rekao je jedan od izvora za britanske medije.

 

Princ Arči i Princeza Lilibet su tek nedavno ažurirali svoje titule, što je navelo jedan visokopozicionirani izvor da kaže da je „sramota“ što Arči i Lilibet neće biti prisutni na „takvom istorijskom događaju."

 

Vilijam će se jedini zakleti na vernost Čarlsu, što je velika čast foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Takođe, isti izvor je otkrio da će se Hari vratiti u SAD da prisustvuje rođendanskoj zabavi svog sina odmah nakon krunisanja.

 

Uprkos svom odsustvu sa istorijskog događaja — koji je izazvao ozbiljne kritike — Marklova (41) je ipak ušla u program suvenira za krunisanje.

- Bez obzira na to koliko je gluva na kritike, ona mora biti svesna koliko je duboko nepopularna u domovini svog muža. Verovatno bi bila izviždana onog trenutka kada točkovi njeng privatnog aviona dotaknu zemlju - smatra novinarka Megan Mekejn.