Crni beli luk ima brojna blagodetna svojstva na naš organizam, a na neke probleme deluje još bolje nego njegov "rođak" beli luk.
Kada čujete crni beli luk ( na engleskom "black garlic" ) to vam možda zvuči malo neobično, ali u pitanju je sirovi beli luk koji je fermentisan na visokoj temperaturi u uslovima visoke vlažnosti. To znači da je ubrzan proces starenja ovog povrća, što ga po više istraživanja čini još zdravijim od klasičnog belog luka. ( po istraživanju Instituta za biotehnologiju na Nacionalnom tajvanskom univerzitetu i još nekoliko institucija )
Osim što se tokom procesa fermentacije karamelizuje odnosno promeni boju u crnu, crni beli luk ili vam fermentisani beli luk ima blaži ukus i delikatniju građu od sirovog belog luka. Drugim rečima, ne ostavlja zadah ili neprijatan miris koji ima običan beli luk.
Crni beli luk zbog procesa fermentacije sadrži znatno više antioksidanata od svog sirovog "rođaka" ( po istraživanju Instituta za biotehnologiju na Nacionalnom tajvanskom univerzitetu i još nekoliko institucija) , a može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi, smanjiti rizik od nekih srčanih oboljenja ili pojave kancera, a i blagonoklono deluje na jetru i mozak.
1. Sadrži više antioksidanata
Proces fermentacije uzrokuje da crni beli luk sadrži znatno više antioksidanata od sirovog belog luka. Ovo je delimično zato što se alicin, jedinjenje koje daje belom luku oštar miris kada se zgnječi, pretvara u antioksidativna jedinjenja poput alkaloida i flavonoida tokom procesa fermentacije. ( Po studijama Instituta za istraživanje i obuku u oblasti poljoprivrede i ribarstva iz Kordobe i Instituta za biotehnologiju na Nacionalnom tajvanskom univerzitetu, kao i još nekoliko institucija )
Antioksidansi su jedinjenja koja pomažu u zaštiti naših ćelija od oksidativnih oštećenja, koja mogu dovesti do različitih bolesti. Ljudi uglavnom konzumiraju antioksidante putem biljne hrane, uključujući beli luk
Jedna studija iz 2014. otkrila je da se ukupna antioksidativna aktivnost značajno povećala u crnom belom luku tokom starenja. U studiji, beli luk je imao veliki broj antioksidansa i za 21 dan fermentacije, a može se fermentisati i 90 dana. ( Po studiji Odeljenja za hranu i ishranu iz Koreje Univerziteta "Kiung Hee" iz Koreje).
Ukoliko se beli crni luk pomeša sa ekstraktima nekih lekovitih biljaka, onda njegovo dejtsvo može biti još jače. Neke od biljaka koje mu mogu pojačati efekat su grčko ili seme bundeve, maslačak, kao i beli i crveni glog i imela.
2. Pomaže u regulisanju šećera u krvi
Visok nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom može povećati rizik od raznih komplikacija, uključujući oštećenje bubrega, infekcije i bolesti srca (Po istraživanju Univerziteta iz Starzbura ).
U studiji iz 2019. na pacovima koji su hranjeni hranom sa visokim sadržajem masti i šećera, tretman sa ekstraktom crnog belog luka doveo je do sniženja holesterola, smanjenja upala i regulacije apetita (Po studiji Katedra za fiziologiju Medicinskog fakulteta iz Madrida).
Antioksidativna aktivnost crnog belog luka takođe može pomoći u zaštiti od komplikacija koje su posledica visokog šećera u krvi.
U drugoj studiji na životinjama iz 2019. istraživači su pacove hranili ishranom sa visokim sadržajem masti. Pacovi koji su konzumirali crni beli luk imali su značajno niže nivoe glukoze i insulina u krvi u poređenju sa onima koji ga nisu konzumirali (Po studiji odseka sa ishranu i nutriciju iz Koreje).
3. Smanjuje rizik od srčanih oboljenja
Studije su pokazale da crni beli luk može da smanji šansu od srčanih oboljenja, kao i nivo ukupnog holesterola, LDL (lošeg) holesterola i triglicerida u krvi. Takođe. može i povećati HDL (dobar) holesterol (Po istraživanju Odeljenja za genetičko inženjerstvo Fakulteta prirodnih nauka "Kiungpook" iz Koreja.)
Jedna studija na životinjama otkrila je da ekstrakt crnog belog luka pomogao u smanjenju masti u krvi, triglicerida i ukupnog holesterola kod pacova koji su hranjeni hranom sa visokim sadržajem masti. (Po studiji Odeljenja za nauku o hrani i ishrani Univerziteta "Dankook" iz Koreje ). U drugoj studiji na životinjama, crni beli luk je snizio visoke nivoe triglicerida i holesterola, smanjujući rizik od srčanih bolesti (Po studiji Odeljenje za nauku o hrani i ishrani Univerzitet "Dankook" iz Koreje.).
Međutim, možda je bitnije istraživanje koje sprovedeno na ljudima. Oko 60 ljudi sa povišenim holesterolom dobijalo je šest grama ekstrakta crnog belog luka ili placebo terapiju tokom 12 nedelja. Crni beli luk je povećao HDL (dobar) holesterol i smanjio potencijalne markere srčanih bolesti (Po studiji Centara za kliničko ispitivanje funkcionalne hrane, Jeonbuk, Republika Koreja ).
4. Dobro deluje na mozak
Crni beli luk može pomoći u sprečavanju zapaljenja koja mogu narušiti naše pamćenje i pogoršati funkcije mozga tokom vremena. Naučnici sugerišu da akumulacija proteinskog jedinjenja zvanog beta amiloid izaziva upalu u mozgu koja povećava rizik od Alchajmerove bolesti ( Po studiji Odeljenja za eksperimentalne medicinske nauke, Univerzitet Lund, Švedska )
Jedna studija o pacovima otkrila je da crni beli luk može da smanji upalu mozga uzrokovanu beta amiloidom, pa čak i da poboljša kratkoročno pamćenje (Po studiji Medicinski fakultet Univerziteta "Khon Kaen" sa Tajlanda).
U drugoj studiji, istraživači su izazvali oksidativni stres u mozgu pacova. Davanje ekstrakta crnog belog luka pacovima sprečilo je da ovaj oksidativni stres izazove oštećenje pamćenja (Po studiji Medicinskog fakulteta, Džogdžakarta, Indonezija.).
5. Može pomoći u borbi protiv raka
Nekoliko studija ukazalo je na pozitivan efekat crnog belog luka u borbi protiv ćelija raka.
Tokom jedne studije u krvi 21 dobrovoljca, ekstrakt crnog belog luka pokazao je jače imunostimulirajuće, antioksidativne i antikancerogene aktivnosti od sirovog ekstrakta belog luka (Po studiji Nacionalni univerzitet Kangvoniz Republika Koreje).
U stvari, istraživači su otkrili da je rastvor ekstrakta crnog belog luka toksičan za ćelije raka pluća, dojke, želuca i jetre u roku od 72 sata.
Druge studije otkrile su da je crni beli luk uzrokovao da ćelije raka počnu da odumiru kod kancera debelog creva i želuca kod ljudi, kao i leukemije. Takođe je smanjio rast ovih ćelija raka ( Po studiji Medicinskog koledža "Binzhou" iz Kine ).
Imajte na umu da je ovo istraživanje još preliminarno i naučnici treba da urade još studija o efektu crnog belog luka u borbi protiv raka.
6. Štiti jetru
Crni beli luk može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja do kojih može dolazi usled njenog izlaganja hemikalijama, lekovima, alkoholu i klicama.
Studije na pacovima su otkrile da crni beli luk ima zaštitne efekte u slučaju povrede jetre, sprečavajući dalje oštećenje jetre (Po istraživanju Korejskog istraživačkog instituta za bionauku i biotehnologiju ).
Crni beli luk takođe može biti od pomoći kod hroničnih stanja. Na primer, jedna studija na životinjama otkrila je da crni beli luk poboljšava funkciju jetre u slučaju hroničnog oštećenja jetre izazvanog alkoholom, verovatno zahvaljujući svojoj antioksidativnoj aktivnosti ( Po studiji Odeljenja za hranu i ishranu Nacionalnog univerziteta "Chungnam" iz Koreje).