slatko, a zdravije

Bez jaja, mleka, brašna, ulja – a SUPERSLASNI! BRZI MAFINI gotovi za 20 minuta (RECEPT)

Kako se prave najukusniji čokoladni mafini bez mrsnih sastojaka i pšeničnog brašna?

Veganski, posni čokoladni mafini bez jaja, mleka, ulja, brašna...foto: Alena_Kos, Shutterstock

Mafini su uvek odličan izbor kada želite da se zasladite nekom domaćom poslasticom!

 

Ukoliko se pridržavate pravoslavnog Uskršnjeg posta, praktikujete vegansku ishranu ili samo brinete o svom zdravlju, ovaj recept odlična je alternativa uobičajenom načinu pripreme slatkih čokoladnih mafina.

 

Ako želite da učinite recept još zdravijim, šećer možete zameniti medom, stevijom ili eritrolom, a ukus će ostati izvanredan.

 

Sastojci:

 

  • 1 velika i zrela banana
  • 2 šolja mlevenih osenih pahuljica
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • 2 kašike rogača
  • 2 kašike speltinog brašna
  • 1 kašiku kakao praha
  • 2 kašika čia semenki
  • 40 grama suvog grožđa

 

Čokoladni mafini bez mrsnih sastojakafoto: Shutterstock

Priprema

 

  1. Potopite ovsene pahuljice u 100 ml ključale vode, da odstoje oko pola sata.
  2. Zatim viljuškom dobro izgnječite jednu bananu, pa s njom pomešajte natopljene ovsene pahuljice i dobro promešajte.
  3. Zatim ubacite prašak za pecivo, rogač, kakao i speltu, pa dodajte suvo grožđe, čia semenke, šećer i vanilin šećer.
  4. Ubacite i kokosovo ulje, pa dobro promešajte da dobijete homogenu smesu.
  5. Sipajte je u kalup za mafine, u koji ste prethodno ubacili papirne korpice, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.