Kako se prave najukusniji čokoladni mafini bez mrsnih sastojaka i pšeničnog brašna?
Mafini su uvek odličan izbor kada želite da se zasladite nekom domaćom poslasticom!
Ukoliko se pridržavate pravoslavnog Uskršnjeg posta, praktikujete vegansku ishranu ili samo brinete o svom zdravlju, ovaj recept odlična je alternativa uobičajenom načinu pripreme slatkih čokoladnih mafina.
Ako želite da učinite recept još zdravijim, šećer možete zameniti medom, stevijom ili eritrolom, a ukus će ostati izvanredan.
Sastojci:
- 1 velika i zrela banana
- 2 šolja mlevenih osenih pahuljica
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašike šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 2 kašike rogača
- 2 kašike speltinog brašna
- 1 kašiku kakao praha
- 2 kašika čia semenki
- 40 grama suvog grožđa
Priprema
- Potopite ovsene pahuljice u 100 ml ključale vode, da odstoje oko pola sata.
- Zatim viljuškom dobro izgnječite jednu bananu, pa s njom pomešajte natopljene ovsene pahuljice i dobro promešajte.
- Zatim ubacite prašak za pecivo, rogač, kakao i speltu, pa dodajte suvo grožđe, čia semenke, šećer i vanilin šećer.
- Ubacite i kokosovo ulje, pa dobro promešajte da dobijete homogenu smesu.
- Sipajte je u kalup za mafine, u koji ste prethodno ubacili papirne korpice, pa pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni.
( Glossy )