prste da poližeš

Uživaćete u NESTVARNOM UKUSU i drugog dana: Recept za MEKANE kroasane zbog kojih više nećete pomisliti na pekaru

Od testa može da se napravi svašta, a ovakve kroasane još uvek niste probali.

Ukusni kroasanifoto: Nitr/Shutterstock

Ukusni kroasani mogu da se prave na više načina, a mi ćemo vam pokazati najukusniji i najpopularniji recept koji će vaši ukućani obožavati.

 

Svako dete voli kroasane, bilo da su slani ili slatki, pa ako vam ponestaje ideja za doručak ili večeru koja će biti ukusna i sledećeg dana, ovo je pun pogodak za vas.

 

Sastojci:

 

  • 600 g brašna tip 400
  • 2 dl mlakog mleka
  • 150 ml jogurta
  • 30 g svežeg kvasca
  • 1 puna kašika šećera
  • 1 kasicica soli
  • 50 ml ulje
  • 1 žumance
  • 200 g margarina ili putera

 

Za premazivanje:

 

  • 1 belance umućeno

 

foto: Shutterstock / Zafer Develi

Priprema:

 

  • Pomešajte kvasac i šećer u mlakom mleku i ostavite oko deset minuta da stoji. Žumance, jogurt, so i ulje stavite u jednu posudu , pomešajte, a potom dodajte aktiviran kvasac u mleku.

 

  • Postepeno u smesu dodajte brašno, pa kad umesite testo, ostavite ga da odmori. Nakon toga, ponovo premesite i ostavite da naraste duplo. Testo podelite na dva jednaka dela, a onda te delove izdelite na pet jednakih. Napravite loptice i ostavite oko 15 minuta.

 

  • Oklagijom rastanjite svaku lopticu, pa na prve četiri izrendajte margarin, a na petu ne. Stavite ih u frižider i isto uradite sa ostalim lopticama.

 

  • Potom razvucite na što tanje i isecite na jednake trouglove. Na svaki trouglić staviti ono čime želite da punite i rolajte. Postupak ponovite sa svakim delom.

 

  • Ostavite oko pola sata da naraste dok stoji u plehu, premažite ih belancetom. a potom pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.