PRSTE DA POLIŽEŠ

Pravi se od onoga što TRENUTNO IMATE u frižideru: DOMAĆA PUNJENA POGAČA, jeftin izbor za večeru koju će svi obožavati

Napravite savršenu večeru tako što ćete iskoristiti sve ostatke koje imate u frižideru.

Recept za domaću punjenu pogačufoto: stockcreations/Shutterstock

Domaća punjena pogača već na samu pomisao izgleda kao nešto ukusno i zasitno, a kada je budete napravili, sigurno ćete uživati u svakom zalogaju.

 

Nije komplikovana, a ni skupa, možete da iskoristite sastojke koje već imate u frižideru, a osim što štedi novac, uštedeće vam i vreme. Važno je da znate da sve mere mogu biti po želji, sami određujete količinu.

 

Sastojci:

 

  • 200 ml toplog mleka
  • 25-30 g svežeg ili 7- 8 g suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 200 ml tople vode
  • 8 kašika ulja
  • jedno celo i jedno žumance
  • 700 g mekog brašna + malo da se premesi
  • 1 kašika soli

Nadev (može i po želji nešto drugo):

 

  • 250 g sitnog sira
  • 100 g pileće salame sa povrćem
  • 50 g domaćeg sušenog mesa
  • 60 g tvrdog sira

 

Priprema:

 

  • Pomešajte toplo mleko, šećer i kvasac i ostavite da odstoji dok spremate ostalo. Potom dodajte vodu, ulje, jaje i žumance i sve to mešajte, pa dodajte brašno. Koristite varjaču sve dok ne dobijete testo. 

 

  • Kada postane lepljivo, nauljenim rukama ga oblikujte u loptu.

 

  • Dok držite testo oko pola sata da odstoji, spremajte nadev. Posle toga ponovo premesite testo i podelite ga na dve lopte koje ćete razvući na prečnik oko 30cm. Prebacite u pleh pa prstima napravite kanal oko celog kruga, jedan neka bude bliže rubu, a drugi centru, pa ćete u to sipati nadev. Isto uradite sa obe pogače.

 

  • Umutite žumance i kašiku mleka pa premažite testo oko nadeva.  

 

  • Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite oko pola sata sve dok ne procenite da je pogača gotova.