šta da kuvam danas?

Sjajna ideja za ručak sa mesom: Sočne TORTILJE SA PILETINOM koje će vas satima držati sitima (RECEPT)

Kako se prave ukusne i izdašne tortilje?

Tortilja sa piletinom priprema se brzo i jednostavnofoto: Joe Gough, Shutterstock

Tortilje spadaju u omiljene tanke pogače nalik na somun koje potiču još od urođeničkih naroda srednje Amerike.


Vremenom su postale vrlo popularne u celom svetu, a u zavisnosti od toga čime ih punite možete dobiti različite obroke koji su sočni, ukusni i vrlo zasitni.
Mi vam predlažemo varijantu sa pilećim mesom i sokom od paradajza koja će postati vaše omiljeno jelo.

 

Ako nemate vremena da sami napravite tortilje, upotrebite kupovne, a ovaj sos odlično će ići i u tom slučaju.

 

Sastojci:


za tortilje

 

  • 300 grama brašna
  • pola kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice soli
  • 200 ml tople vode
  • 4 kašike ulja po izboru

 

za punjenje

 

  • 300 grama pilećeg filea
  • 100 ml paradajz soka
  • pola kašičice origana

 

za sos

 

  • 250 ml gustog jogurta
  • 1 kašika ulja
  • 1 kašika limunovog soka
  • 2 čena belog luka
  • mirođija, so i biber po ukusu
  • prstohvat šećera

 

Tortilje se prave vrlo jednostavne, a idealan su izbor za ručak ili večerufoto: Brent Hofacker, Shutterstock

Priprema

 

  • za tortilje


U jednoj činiji pomešajte suve sastojke, pa tome dodajte postepeno ulje i toplu vodu, uz mućenje mikserom.


Potom nastavite da mesite rukom, pa dodajte brašno po potrebi dok ne dobijete tvrđe testo.


Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi pokriveno, oko pola sata, pa premesite i napravite loptice.


Svaku lopticu na pobrašnjenoj podlozi razvucite oklagijom na krugove, pa jednu po jednu tortilju pecite na suvom tiganju sa obe strane.

 

  • za punjenje

 

Isecite piletinu na tanke štapiće, sipajte malo bibera, pa ispržite na srednjoj temperaturi. Pre kraj, sijate sok od paradajza i origano, pa pržite još minut.


U jednoj posudi pomešajte jogurt, ulje, limunov sok i začine.


Filujte tortilje i poslužite uz zelenu salatu.