Uštipci po starinskom receptu će vas podsetiti na detinjstvo i biti jedna od omiljenih poslastica.
Verovatno ste isprobali nekoliko načina za spremanja uštipaka, ali nijedan nije kao onaj po kom su spremale vaše bake.
Uštipci su vrlo jednostavni i brzi, pa ih zbog toga i volimo, između ostalog, a njihov ukus je svakako jedna od prednosti. Za starinski recept vam neće trebati mnogo sastojaka, a ni vremena, pa verujemo da ćete uživati dok ih budete jeli.
Sastojci:
- 500 g pšeničnog brašna,
- 200 g heljdinog brašna,
- 1 kašičica soli,
- 1 kašičica šećera,
- 1 kesica suvog kvasca,
- 2 dl jogurta i
- po potrebi mlaka voda
Priprema:
- Obe vrste brašna pomešajte, pa u to dodajte so, šećer, kvasac i jogurt. Dok mešate sve vreme, postepeno dodajte mlaku vodu. Testo neka bude mekano, pa ga ostavite malo da naraste.
- Kada prođe pola sata, premesite ga i ostavite još jednom da naraste.
- U dublju šerpu sipajte ulje ili mast za prženje i dobro ga ugrejte – ne sme da bude pregrejano, jer će uštipci spolja brzo potamneti, a unutra će ostati neprženi. Nauljite kašiku i njom spuštajte testo u vrelo ulje. Pazite prilikom okretanja uštipaka, ili ih kašikom okrenite, ili protresite šerpu.
- Gotovo uštipke stavljajte na salvetu kako bi upila svu nepotrebnu masnoću.
( Glossy )