slatki greh

Jednostavno se sprema, ali mora konstantno da se meša: Recept za SUTLIJAŠ sa kojim nema greške

Sutlijaš je mnogima omiljena poslastica, a pravi se veoma jednostavno samo što je potrebno malko strpljenja.

Veoma je bitno da sve vreme mešate sutlijaš da vam ne zagori.foto: Shutterstock/Gaus Alex

Iako se većina nas trudi da se hrani zdravo i da ne jede slatkiše, postoje dani i periodi kada jednostavno ne možemo da odolimo.

 

A pogotovo je tako sa svim poslasticama koje nas podsećaju na detinjstvo, kada su svi dezerti bili jednostavni, od samo nekoliko sastojaka, a čiji se ukus nije zaboravljao dugo.

 

Sutlijaš je definitivno jedan od njih. Pravi se od samo nekoliko sastojaka, koje skoro svi imamo u kući u svakom trenutku.

 

Sastojci: 

 

  • 2 dl pirinča
  • 1 l mleka
  • 1 vanilin šećer
  • 8 kašika šećera
  • malo cimeta
  • prstohvat soli

 

Priprema: 

 

Pre svega dobro isprati pirinač u nekoliko voda,a potom ga staviti u šerpu i naliti vodom, tek toliko da bude preliven vodom.

 

Staviti da se kuva i dodati prstohvat soli. 

 

Kada voda provri, smanjiti temperaturu i pomalo dolivati otprilike još jedan decilitar vode. Važno je da stalno mešate varjačom da se ne zalepi za dno šerpe i da ne zagori. 

 

Kada voda uvri, postepeno dodavati mleko, nikako sve odjednom,već malo pomalo. I stalno mešati. Kako pirinač upije mleko, dolivajte.

 

Kada je pirinač skuvan i mleko se zgusnulo, dodajte šećer i vanilin šećer, promešajte još koji minut. 

 

Pre nego što se poslužite, ostavite sutlijaš u poklopljenoj šerpi još desetak minuta da malo odstoji. 

 

Staviti cimet po želji i uživajte.