i to je moguće!

Kako da uštipci, pomfrit i meso NE BUDU PREVIŠE MASNI? 5 saveta za prženje hrane u dubokom ulju

Pratite ova uputstva i vaša omiljena pržena hrana sigurno će upiti manje masnoće

Nemasni uštipci sa kiselom pavlakomfoto: MShev/Shutterstock

Jedan od glavnih argumenata protiv mekanih domaćih uštipaka po bakinom receptu jeste onaj da su oni previše masni. Budući da se prže u dubljem ulju, oni upijaju njegovu veliku količinu, zbog čega nas još više grize savest kada uživamo u njima, čak i ako zažmurimo na sve to opasno, a ipak obožavano belo brašno.


Isti je slučaj sa svim jelima koja se prave u dubokom ulju, poput pomfrita, pohovanih krilaca itd. Kako smanjiti apsorpciju ulja i uživati u (makar) manje masnim zalogajima?


Ove cake mogu biti od pomoći!

 

  • Za uštipke: soda bikarbona ili prašak za pecivo – direktno u brašno


Često se u receptima preporučuje da se soda bikarbona ili prašak za pecivo rastvore u vodi, mleku ili umućenim jajima. Međutim, ako ove prahove pomešate s brašnom i prosejete ih zajedno, uštipci će prilikom prženja upiti daleko manje masnoće.

 

Hrana pržena u dubokom ulju ne mora da bude premasnafoto: Fotos593/Shutterstock

Korisno je i prosejati brašno tri puta, jer će zahvaljujući tome testo biti vazdušasto i mekano.

 

  • Za krompir i meso: najpre ih prokuvajte

 

Ako želite da ispržite pomfrit ili pohovano meso u dubokom ulju, prvo ih prokuvajte. Na taj način će hrana upiti manje ulja.

 

  • Tiganj mora da bude potpuno čist


Ukoliko koristite tiganj koji na dnu ima naslage od ranije, ne samo što će ukus hrane koju pržite u njemu biti loš nego će proces prženja biti teži i vaše jelo će upiti više ulja. Zato se potrudite da tiganj bude savršeno čist.

 

  • Spremite papirne ubruse

 

Jedan od najlakših načina da vaša hrana pripremljena u dubokom ulju jeste da mekike, pomfrit i ostale masne zalogaje ređate po papirnom ubrusu, gde će se ocediti.

 

Prženje u dubokom ulju ne mora da podrazumeva i previše masnu hranufoto: Nitr/Shutterstock
  • Sačekajte da ulje bude dobro zagrejano

 

Ne spuštajte hranu u duboko ulje pre nego što ono počne da ključa i bude dovoljno ugrejano. Ako se ona nađe u tiganju pre toga, ostaće u ulju predugo, pa će sigurno biti masnija.